Gemeente Halderberge


Internationale Dag van de Alfabetisering 8 september

"Laten we open kaart spelen!"
Bent u laaggeletterd? Waarschijnlijk niet. Want dan zou de voorlichtingspagina van de gemeente in de Halderberge Bode een enorme berg zijn van zwarte tekentjes. Geen doorkomen aan! Toch heeft ook u iemand in uw omgeving die moeite heeft met lezen en schrijven. Want ongeveer 3100 inwoners van de gemeente Halderberge is laaggeletterd. Daarom zijn we samen met 5 andere gemeenten in de regio gestart met het project Gewoon Doen!

Wat is het precies?
Laaggeletterden kunnen wel lezen en schrijven, maar niet voldoende om te kunnen functioneren in de maatschappij. Stelt u zich eens voor. Bij ieder formulier zoekt u een uitvlucht om het niet zelf in te hoeven vullen. U kunt uw kinderen niet voorlezen. Een boodschappenlijstje moet je altijd onthouden in plaats van opschrijven. Lijkt u dat niet erg? Gewoon Doen! geeft deze mensen de kans om GRATIS Lees-en Schrijflessen te volgen. Het is niet gemakkelijk om toe te geven, dat je moeite hebt met lezen en schrijven...veel mensen schamen zich daarvoor...

Wat kunnen we doen?
Wereldwijd is er op 8 september aandacht voor het feit dat "laaggeletterdheid" aan de wortel van "armoede" ligt. Ook in onze gemeente willen we op een speciale manier benadrukken hoe belangrijk het is om goed te kunnen lezen en schrijven.
Daarom vraagt de gemeente Halderberge om uw hulp. Kent u iemand in uw directe omgeving? Maak het probleem bespreekbaar. Vertel hen dat er meer mensen zijn met dit probleem. Zeg hen dat er een oplossing is! Niemand is te oud om te leren met behulp van de speciale cursussen. Het gratis telefoonnummer 0800 0234444. Een duwtje in de rug door u kan het grootste cadeau ooit betekenen voor iemand anders!

In de publieke hal van ons gemeentehuis kan iedereen op 8 september tussen 9.00 uur en 11.00 uur op een wel heel verrassende en creatieve manier kennismaken met het project Gewoon Doen! U kunt uw eigen steentje komen bijdragen en een kaartje leggen...

Onze gemeente "kaart laaggeletterdheid aan"! Kom gerust een kijkje nemen: Gewoon Doen!