Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z15765

Vragen van de leden Van Vroonhoven-Kok en Haverkamp (beiden CDA) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voor Wonen, Wijken en Integratie over het artikel "Barakken Westerbork afgebrand" (Ingezonden 4 september 2009)


1
Bent u bekend met de artikelen "Barakken Westerbork afgebrand" 1) en "'Anne Frankbarak' uit Westerbork gaat in vlammen op" 2)?


2
Kunt u aangeven of de barakken een speciale status hebben in het kader van de Monumentenwet of dat zij anderszins beschermd zijn op provinciaal of gemeentelijk niveau? Zo ja, welke maatregelen heeft u, dan wel een andere overheidsinstantie genomen om te voorkomen dat deze barakken in vlammen opgingen? Zo nee, waarom hadden deze barakken geen monumentenstatus?


3
Is het waar dat er nu door het Herinneringscentrum Westerbork een inventarisatie plaatsvindt?
2) Is er op dit moment al bekend hoeveel barakken er nog zijn van voormalig kamp Westerbork? In welke toestand zijn deze barakken?

4
Deelt u de mening dat de barakken van voormalig kamp Westerbork deel uit maken van onze geschiedenis en daarom onze speciale aandacht behoeven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u deze aandacht vorm geven?

5
Zijn er naast de barakken in Westerbork ook andere soortgelijke gevallen bij u bekend? Zo ja, om welke gevallen gaat het dan en op welke wijze bent u van plan hiermee om te gaan?

6
Kunt u ervoor zorgen dat op afzienbare termijn de nog overgebleven barakken in kamp Westerbork terechtkomen?

7
Is het waar dat in dit specifieke geval de overdracht van de barak zo lang op zich heeft laten wachten omdat de betrokken boer van de gemeente Veendam geen vergunning kreeg om de barak te vervangen? Indien dit waar is, wat is dan uw oordeel over de handelswijze van de betrokken gemeente?

8
Op welke wijze wilt u samen ervoor zorgen dat in voorkomende situatie dit soort bureaucratische drempels het behoud van onze cultureel erfgoed niet langer in de weg staan?


1) Nu.nl, 19 juli 2009
de Volkskrant, 20 juli 2009

2) De Pers, 30 juli 2009