Parlementariërs strijden tegen geweld tegen kinderen 04 september 2009, San Jose, Costa Rica - In San Jose vond afgelopen week een vergadering plaats om de rol van parlementen te bediscussiëren bij het tegengaan van geweld tegen kinderen. Bij de vergadering waren meer dan 30 parlementariërs uit 14 Latijns-Amerikaanse landen aanwezig.

Geweld tegen kinderen is hier een van de grootste sociale problemen. Latijns-Amerika en de Caribbean behoren tot de regio's waar het meeste geweld wordt gepleegd in de wereld. 6 miljoen kinderen onder de 15 jaar zijn hier jaarlijks het slachtoffer van mishandeling en verwaarlozing.

De Interparlementaire Unie (IPU) zet zich samen met UNICEF in om parlementen een gericht beleid te laten voeren ten gunste van de ontwikkeling van kinderen. Secretaris-generaal Anders Johnsson vertelt dat wetten en instituties helpen geweld tegen kinderen tegen te gaan.

Oplossingen
De betrokken parlementariërs zetten zich graag in om geweld tegen kinderen aan te pakken. Oplossingen zijn onder andere het aannemen van wetgeving tegen geweld en het implementeren van aanbevelingen van een studie naar geweld tegen kinderen, gedaan door de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Daarnaast zijn er ook ideeën van kinderen zelf nodig. "De participatie van kinderen zelf is essentieel om succes te boeken op lange termijn," aldus UNICEF directeur in Costa Rica, Seija Toro.

De parlementariërs hebben met eigen ogen gezien hoe succesvol het is om sport en recreatie in te zetten tegen geweld. Hiertoe bezochten zij een Child Friendly Counties initiatief. "Kinderen leren hier samenwerken en de waarde van wederzijds respect," vertelt Edmundo Novillo Aguilar, voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden in Bolivia. "Dit helpt hen zich voor te bereiden op de rest van hun leven."