Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Openbaar vervoer steeds minder populair bij mensen met een beperking

Mensen met een beperking maken steeds minder gebruik van het openbaar vervoer. Ontevredenheid over de vervoersvoorzieningen lijkt hiervan de belangrijkste oorzaak. Dit blijkt uit het verschenen Nivel-rapport over de maatschappelijke situatie van mensen met een handicap of chronische ziekte.

De uitkomsten van onderzoeksprogramma Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG) geven vooral op het gebied van vervoer en eigen bijdragen reden tot zorg.

Vervoer

Ongeveer een kwart van de chronisch zieken en gehandicapten maakte in 2007 gebruik van het openbaar vervoer. In 2005 was dit nog een derde. Minder dan de helft van deze totale groep OV-gebruikers is er tevreden over, van de gehandicapten slechts eenderde. Ook de tevredenheid over speciale vervoersvoorzieningen, zoals regiotaxi en Valys, is in 2007 afgenomen ten opzichte van 2005. De CG-Raad herkent de toenemende ontevredenheid over vervoersvoorzieningen en bracht er vorig jaar nog een zwartboek over uit. We zullen met deze cijfers in de hand opnieuw bij alle betrokkenen pleiten voor verbeteringen in de vervoersvoorzieningen.

Arbeid

Het kabinet stelt bij voortduring dat iedereen aan de samenleving moet kunnen meedoen. Op de arbeidsmarkt lukt dat maar matig, al is er wel een kleine stijging te zien vergeleken bij 2006. De arbeidsparticipatie onder mensen met een chronische ziekte of beperking was 37% in 2007 en in 2006 was dat 35%. De arbeidsdeelname onder de totale bevolking is 66%. Het goede nieuws is echter dat jongeren met een beperking steeds vaker een betaalde baan hebben. De CG-Raad vindt dat het kabinet extra inspanningen moet doen om ervoor te zorgen dat deze positieve ontwikkeling niet weer teniet wordt gedaan door de crisis. Zo kan de overheid als grootste werkgever van Nederland zelf het goede voorbeeld geven door extra mensen uit deze doelgroep aan te nemen.

Eigen bijdragen

Ruim de helft van de chronisch zieken en gehandicapten rapporteerde over 2007 eigen uitgaven aan hulpmiddelen en aanpassingen te hebben gehad, terwijl het de jaren daarvoor nooit boven de 50% uitkwam. Daarnaast had 86% van de mensen met een chronische ziekte of beperking eigen gezondheidsgerelateerde uitgaven, gemiddeld bijna 1000 euro. Gerekend over de totale groep ging het in 2007 om gemiddeld 74 euro per maand. Mensen met ernstige beperkingen hebben forse hogere uitgaven dan mensen met een matige beperking: gemiddeld circa 150 versus circa 80 euro per maand. De CG-Raad wil dat de inkomenspositie van mensen met een beperking wordt verbeterd. Het tegengaan van de cumulatie van eigen bijdragen en het handhaven van een goede compensatie voor meerkosten kunnen daaraan bijdragen.


* Klik hier voor het Nivel-rapport 'Kerngegevens Maatschappelijke Situatie 2008'

(Geplaatst: 8 september 2009)

---