Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z15886

Vragen van de leden Jan Jacob van Dijk en Biskop (beiden CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het artikel "Gevoelige informatie studenten Utrecht jaren openbaar". (Ingezonden 7 september 2009)


1
Bent u bekend met het artikel "Gevoelige informatie studenten Utrecht jaren openbaar"? 1)


2
Zijn er naast dit geval van lekken van gevoelige informatie van studenten op het internet/intranet nog meer gevallen bekend van onbeveiligde gegevens op het internet/intranet van studenten? Is er een inventarisatie van deze gevallen? Zo ja, is deze inventarisatie ter inzage beschikbaar? Zo nee, is het dan mogelijk dat het ministerie een inventarisatie maakt?


3
Kunt u bevestigen dat de websites doorgaans goed zijn beveiligd, maar dat het vaak ontbreekt aan tijdige updates en zorgvuldig gebruik van de websites door studenten, docenten en andere medewerkers, waardoor de websites onvoldoende beveiligd/veilig blijken te zijn? Welke vormen van voorlichting vanuit het ministerie en/of de instellingen zijn er? Is dit volgens het ministerie voldoende? Zo niet, wat gaat u daar aan doen?


4
Deelt u de mening dat de beveiliging van informatie over studenten, oftewel de privacy van deelnemers aan het onderwijs, een belangrijk aandachtspunt voor instellingen zou moeten zijn? Zo ja, wat gaat u doen om dit onder de aandacht van de instellingen te brengen?


1) www.elsevier.nl, 2 september 2009: "Gevoelige informatie studenten Utrecht jaren openbaar"