Gemeente Almere

Rijk geeft 2 miljoen voor veiligheid en leefbaarheid

08-09-2009

De wijkhoek Stedenwijk De ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) hebben de gemeente Almere een bedrag van ruim 2 miljoen euro per jaar toegezegd voor veiligheid en leefbaarheid in 2010 en 2011.

Ter Horst en Van der Laan stellen voor de komende twee jaar in totaal ruim 150 miljoen euro beschikbaar voor 40 gemeenten, waaronder de gemeente Almere. Het rijk heeft de intentie deze middelen ook na 2011 beschikbaar te stellen, maar dat is een beslissing van een nieuw Kabinet.

Het college van burgemeester en wethouders stemde dinsdag 8 september in met de besteding van het geld aan vijf maatregelen voor het verbeteren van veiligheid en leefbaarheid:

1. Cameratoezicht voor Almere Buiten

2. Het versterken van het Veiligheidshuis Almere
3. Aanpak van vandalisme

4. Inzetten van straat- en gezinscoaches

5. Preventieprojecten verder uitbreiden

Verder stemde het college van B en W in met het plan van aanpak hoe om te gaan met de aanbevelingen uit het onderzoek `Criminaliteit en Veiligheid in Almere, 1984-2030' (prof. Fijnaut; zie voetnoot).

De gemeente kiest voor investeren in bestaande maatregelen door deze te versterken en in het uitbreiden van succesvolle instrumenten. De maatregelen sluiten hiermee zoveel mogelijk aan op de aanbevelingen uit het onderzoek van Fijnaut.

In december komt de gemeente met een plan van aanpak waarin de vijf maatregelen voor het verbeteren van veiligheid en leefbaarheid verder zijn uitgewerkt.

Bijlage(n)


* Toelichting maatregelen voor het verbeteren van veiligheid en leefbaarheid