Raad van State


dinsdag 8 september 2009
10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Copal-terreinen' van de gemeente Haaren. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om 113 woningen en commerciële ruimten te bouwen op vier locaties in Haaren. Het gaat om locaties die op korte afstand van elkaar liggen, direct ten zuiden van het centrum van Haaren. Een eigenaar van een supermarkt ui Haaren is het niet eens met dit plan en komt tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest dat er in Haaren een overaanbod van detailhandel zal ontstaan doordat het nieuwe plan nóg meer mogelijkheden biedt voor winkels en horeca. Een eigenaar van een garagebedrijf, autoshowroom en autowasstraat is het ook niet eens met het plan omdat er op zeer korte afstand van zijn bedrijf woningen kunnen worden gebouwd. Hij vreest dat hij in de toekomst in zijn uitbreidingsmogelijkheden zal worden beperkt. Ten slotte verzet een inwoner van Haaren zich tegen de bouwvoorschriften van het plan, met name tegen de hoogtebepalingen. (zaaknummer 200805128/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Velsen om maatregelen te treffen tegen de bouw van twee antennes voor mobiele telecommunicatie aan de Willem de Zwijgerlaan in Santpoort-Zuid. Het gaat om antennes van KPN en Vodafone. De antennes worden bevestigd aan een klokkentoren van een voormalige kerk. De antennes worden in camouflagekokers geplaatst. Enkele omwonenden hadden om de maatregelen verzocht, omdat KPN en Vodafone volgens hem bouwvergunningen hadden moeten hebben voor de antennes en de kokers. Het gemeentebestuur heeft geweigerd om maatregelen te treffen, omdat er zicht zou zijn op legalisatie van de situatie. De rechtbank in Haarlem heeft in december 2008 een eerder beroep van de omwonenden gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur naar haar oordeel niet van handhaving had mogen afzien. KPN komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Het telecombedrijf bestrijdt dat een bouwvergunning nodig is voor de antennes. Verder heeft het bedrijf inmiddels een bouwvergunning gekregen voor de kokers. (zaaknummers 200900386/1 en 200900450/1)
13.30 uur
van Flevoland van het bestemmingsplan 'Dorhout-Mees' van de gemeente Dronten. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een gebied ten zuiden van Biddinghuizen, tussen de Mosselweg en de Harderdijk. Het gebied maakt deel uit van een groot recreatiegebied langs het Veluwemeer. Het plan maakt een uitbreiding van de recreatieve voorzieningen mogelijk. Het gaat daarbij om een ijsbaan/schaatsvijver, een terrein voor paardensport, een visvijver en ecolodges. Daarnaast wordt de golfbaan uitgebreid van 9 naar 18 holes. De Milieugroep Dronten, de Vereniging Natuurmonumenten en de Vereniging Natuur en Milieu verzetten zich tegen het plan en komen tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat de Ecologische Hoofdstructuur wordt aangetast door de uitbreiding van de recreatieve voorzieningen. Verder zou de golfbaan in strijd zijn met het streekplan. Bovendien zou er onvoldoende natuur worden gecompenseerd en is daarvoor ook de verkeerde locatie gekozen. (zaaknummer 200806200/1)
14.00 uur
wethouders van Nunspeet heeft verleend aan de kerkvoogdij van de Hersteld Hervormde Kerk in Elspeet voor een kerkgebouw aan de Vierhouterweg in die plaats. De vergunning maakt ook de aanleg van een verbindingsweg mogelijk tussen de Maatweg en de Vierhouterweg. Een omwonende komt tegen de vergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat het gemeentebestuur de vergunning niet had mogen verlenen omdat niet is uitgesloten dat het kerkgebouw nadelige effecten heeft op het natuurgebied De Veluwe. Er had volgens hem bovendien meer onderzoek moeten worden gedaan naar die effecten. Ook vreest hij dat de kerk zijn woon- en leefomgeving aantast. De rechtbank in Zutphen heeft een eerder beroep van de man in november 2008 ongegrond verklaard. (zaaknummer 200900156/1)