Gemeente Heerhugowaard


Deelauto voor inwoners

Op de parkeerplaats van het gemeentehuis langs Koraal staat sinds kort een Peugeot 107. Het is een zogeheten deelauto van Wheels4all. Mensen die af en toe een auto nodig hebben, kunnen de Peugeot via internet reserveren en hem gebruiken voor een paar uur, een dag of een weekend.

De gemeente heeft voor de wagen een bedrijfsabonnement afgesloten. Daarmee is de drempel verdwenen dat minstens zes inwoners in een buurt een abonnement moeten nemen op zoân deelauto, voordat Wheels4all een auto in een wijk plaatst. Eerdere pogingen om in wijken in Heerhugowaard een deelauto geplaatst te krijgen mislukten, omdat er te weinig animo voor een abonnement was.

Duurzame gemeente
Het gemeentebestuur vindt de deelauto een prima middel om het autogebruik terug te dringen en daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Mensen die per jaar minder dan tienduizend kilometer rijden zijn ten eerste goedkoper uit met een deelauto, blijkt uit onderzoek. En, een eigen auto voor de deur maakt gemakzuchtig: hij wordt ook gebruikt voor onnodige ritten âwant hij staat er tochâ.

Regels
Er zijn regels voor het gebruik van een deelauto. Zo moeten gebruikers een abonnement afsluiten: het goedkoopste abonnement kost 5 euro per maand. Gebruik van de auto kost 2 euro per uur, plus 13 cent per kilometer bij het goedkoopste abonnement. De auto moet gehaald en teruggezet worden op de parkeerplaats bij het gemeentehuis. Wheels4all heeft momenteel een aantrekkelijk aanbod: Twee maanden een gratis abonnement of als u een auto weg doet maximaal 150 euro beloning en zes maanden een gratis abonnement.

De gemeente heeft de deelauto een jaar op proef. Als de belangstelling groot is, plaatst Wheels4all er meer autoâs. Meer informatie over abonnementen, tarieven en regels op www.wheels4all.nl