Gemeente Dalfsen

Op weg naar een Duurzaam Dalfsen

27-08-2009

In september starten in de gemeente Dalfsen veel acties op het gebied van duurzaamheid.
Logo Duurzaam Dalfsen

Op weg naar een Duurzaam Dalfsen

Dalfsen - In september starten in de gemeente Dalfsen veel acties op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt de brochure `Op weg naar een Duurzaam Dalfsen' huis-aan-huis verspreid, begint het project Duurzaam (T)huis en wordt op 9 september aanstaande het Energieloket officieel geopend.

Brochure
Op dinsdag 8 september valt bij alle huishoudens in de gemeente Dalfsen de brochure `Op weg naar een Duurzaam Dalfsen' in de bus. Deze brochure geeft de inwoners informatie over de activiteiten die de gemeente Dalfsen de komende tijd onderneemt om te komen tot een CO2-neutrale gemeente in 2025. In de brochure wordt door middel van korte tekstjes uitgelegd welke ambities de gemeente heeft op het gebied van klimaat en duurzaamheid en wat zij hiervoor gaat doen. De medewerking van ondernemers en burgers is belangrijk voor het succes van het klimaatbeleid en daar wordt in de brochure dan ook aandacht aan geschonken. Verder staat in de brochure uitgebreide informatie over het belangrijkste project voor de komende maanden: Duurzaam (T)huis en het Energieloket.

Duurzaam (T)huis
In september start Duurzaam (T)huis. Om bewoners te helpen met het bepalen en uitvoeren van de juiste energiebesparende maatregelen voor hun huis, heeft de gemeente Dalfsen dit project in het leven geroepen. Het uiteindelijke doel is om alle woningen in de gemeente Dalfsen met energielabel C of minder van een maatwerkadvies te voorzien. De woning wordt door een erkende EPA-adviseur doorgelicht en na afloop ontvangt de bewoner een maatwerkadvies waarin staat beschreven welke energiebesparende maatregelen de bewoner het beste kan laten uitvoeren. Voor de uitvoering van de maatregelen is de bewoner vrij om zelf een bedrijf te kiezen, maar de lokale gemeentelijke ondernemingen zullen zeker met aantrekkelijke aanbiedingen komen.

Om het project op gang te helpen start de gemeente in september 2009 drie pilotprojecten waarbij een complete wijk zal worden voorzien van gratis maatwerkadviezen. De gemeente zal starten met een pilotwijk in Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld. De wijkpilots zullen door twee adviesbureaus en een commerciële partij worden uitgevoerd. Bij succes van de pilots zullen ook andere wijken aan de beurt komen voor de wijkaanpak. Op de website www.duurzaamthuisdalfsen.nl kunnen bewoners meer informatie vinden over Duurzaam (T)huis en de wijkpilots. Op de site staan ook de woningen vermeld die geselecteerd zijn voor de eerste wijkpilots. De drie pilotprojecten gaan van start met een bewonersavond, waarbij de bewoners van de betreffende wijken worden geïnformeerd over Duurzaam (T)huis. Gemeente, adviesbureaus en lokale ondernemers vertellen op deze avond wat zij kunnen betekenen voor de bewoners. De bewonersavonden zijn op de volgende data:

Nieuwleusen: dinsdag 22 september 2009 om 19.30 in de Bibliotheek in Nieuwleusen
Lemelerveld: dinsdag 29 september 2009 om 19.30 in Zaal Reimink te Lemelerveld
Dalfsen: dinsdag 13 oktober 2009 om 19.30 in de Bibliotheek in Dalfsen

De bewoners van de pilotwijken zijn inmiddels allemaal schriftelijk op de hoogte gesteld van de pilots Duurzaam (T)huis en uitgenodigd voor de bewonersavonden.

Mochten inwoners belangstelling hebben voor een maatwerkadvies, maar niet in de geselecteerde wijken wonen, dan kunnen ze zich ook individueel aanmelden voor een doorlichting van de woning. Dit kan door het aanmeldingsformulier in te vullen op
www.duurzaamthuisdalfsen.nl of door langs te gaan bij het Energieloket op het gemeentehuis. De gemeente neemt vervolgens contact op om een afspraak te maken.

Opening Energieloket
Op woensdag 9 september wordt het Energieloket op het gemeentehuis officieel geopend. Bewoners kunnen bij het Energieloket terecht voor alle vragen op het gebied van:

· Duurzaam (T)huis

· Het Maatwerkadvies

· De Duurzaamheidslening die de gemeente Dalfsen heeft ingesteld
· Subsidies en financiering voor het uitvoering van energiebesparende maatregelen in en om het huis

· Duurzaam (ver)bouwen

· Isolatie en ventilatie

· Energiebesparende installaties

De opening van het Energieloket zal voorafgegaan worden door een bijeenkomst met lokale ondernemers en de adviesbureaus die de wijkpilots Duurzaam (T)huis uit gaan voeren. Deze bijeenkomst vindt plaats om 8.00 uur. Kennismaking en kennisuitwisseling staan bij deze bijeenkomst centraal. Wethouder Ton de Vries zal een korte introductie geven waarna de betrokken adviesbureaus iets zullen vertellen over de drie pilotprojecten. Om precies 9.09 uur zal wethouder Ton de Vries het Energieloket, in aanwezigheid van alle betrokkenen, officieel openen.