Economische waarde vrijwilligerswerk minimaal 5 miljard

09/09/2009 11:41

Nationale Vereniging de Zonnebloem

Zonnebloemsymposium brengt sociale en economische betekenis vrijwilligerswerk in kaart

Vrijwilligerswerk voegt minimaal 5 miljard euro toe aan nationale rekening

De economische waarde van vrijwilligerswerk in Nederland bedraagt minimaal 5 miljard euro. Dat word vandaag bekend gemaakt tijdens het jubileumsymposium van de 60-jarige Nationale Vereniging de Zonnebloem. De berekening is gebaseerd op een vergoeding voor informele arbeid van 5 euro per uur en 560.000 volledige arbeidsplaatsen aan verricht vrijwilligerswerk (in totaal 4 miljoen vrijwilligers). Als de marktprijs voor dienstverlening als uitgangspunt wordt genomen, stijgt de economische waarde van vrijwilligerswerk tot ver boven de 20 miljard. Op het symposium in Den Haag stelt de Zonnebloem met politici en wetenschappers een pakket maatregelen samen om vrijwilligerswerk te stimuleren. Ze worden aan staatssecretaris Bussemaker aangeboden. Hare Majesteit de Koningin is als eregast bij het jubileumsymposium aanwezig.

Hoewel vrijwilligerswerk onbetaalbaar is, heeft de Zonnebloem de Erasmus Universiteit gevraagd de economische waarde van vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem te berekenen. Dat kan op drie manieren. Bij de vervangingswaarde wordt gekeken naar wat de organisatie zou moeten betalen als de vrijwilligers beroepskrachten zouden zijn. De investeringswaarde is wat de vrijwilliger had kunnen verdienen als hij zijn eigen betaald werk verricht had. Bij de marktwaarde gaat het erom hoeveel de klant bereid zou zijn te betalen. Als deze drie methoden worden losgelaten op het vrijwilligerswerk in Nederland, komen er bedragen uit die variëren van 5 tot ruim 20 miljard euro per jaar. Op jaarbasis wordt in ons land 560.000 maal 1660 uur vrijwilligerswerk gedaan. Voor de 4,2 miljoen uren vrijwilligerswerk die de 40.000 Zonnebloemvrijwilligers per jaar verrichten, zijn de bedragen 21,5 miljoen euro tot 87 miljoen euro (tegen de fictieve marktprijs van Zonnebloembezoekwerk). Bij deze cijfers is nog geen rekening gehouden met de economische effecten van het zich ontwikkelen van vrijwilligers, de gezondheidswinst voor de doelgroep en de economische waarde van het onderhouden van sociaal kapitaal en vertrouwen.

Onbetaalbaar

Ook heeft de Zonnebloem de sociale betekenis van het werk van haar 40.000 vrijwilligers laten onderzoeken door TNS NIPO. Vrijwilligerswerk in zorg en welzijn blijkt in sterke mate bij te dragen aan de vorming van sociale verbanden, aan behoud van normen en waarden en aan betrokkenheid bij de maatschappij. Voor vrijwilligers en doelgroep bevordert het de sociale participatie en de kwaliteit van leven. Bovendien ontlast het de zorgtaak van familie en de druk op de betaalde zorg. In het onderzoek door TNS NIPO wordt de Zonnebloem gewaardeerd met gemiddeld een dikke 8 als rapportcijfer. Datzelfde cijfer scoort de vrijwilligersorganisatie op de vraag naar het belang van de Zonnebloem voor de samenleving. De doelgroep van de Zonnebloem geeft zelfs het rapportcijfer 9,1.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.zonnebloem.nl