Stichting Natuur en Milieu

Warm hè. Download de mp3, help mee de klimaatverandering te stoppen en maak kans op een zonneklep!

Langer wachten onverantwoord

De Milieubalans 2009 van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) bevestigt dat de Nederlandse klimaatdoelen voor 2020 niet worden gehaald. Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu: De Milieubalans 2009 is een steun in de rug van Minister Cramer die al heeft aangekondigd om komend voorjaar extra klimaatbeleid in te voeren. Ze moet alleen niet wachten tot die tijd, maar nu al in actie komen. De cijfers uit de Milieubalans bevestigen eerdere gegevens over het niet halen van de klimaatdoelen. Alleen een fundamentele herziening van het overheidsbeleid voor duurzame energie en energiebesparing kan de klimaatdoelen volgens het PBL nog redden.

Individuele burgers en bedrijven willen alleen hun gedrag veranderen als iedereen meedoet. Volgens het PBL kan alleen de politiek hiervoor zorgen door haar verantwoordelijkheid te nemen en extra klimaatmaatregelen in te voeren. Convenanten blijken te falen. Subsidies als sturingsinstrument zijn te duur. Daarom wil Natuur en Milieu strenge energienormen voor onder meer bestaande huizen, elektrische apparaten, vracht- en bestelautos. Deze zorgen ervoor dat mensen lagere energielasten hebben en belonen bedrijven die investeren in groene innovaties.

De consumptie van vlees, vis en zuivel vormt een grote bedreiging voor het klimaat en de biodiversiteit in de wereld. Het PBL concludeert dat technologische mogelijkheden niet voldoende zijn om de negatieve effecten van vlees op het milieu en onze gezondheid te voorkomen. Alleen een forse vermindering van de vleesconsumptie helpt. Daarom pleit Natuur en Milieu voor een snelle invoering van een milieubelasting op vlees van tenminste twee euro per kilo. Dat stimuleert mensen om te zoeken naar alternatieven met behoud van hun keuzevrijheid. De hoogte van de belasting kan worden gebaseerd op de milieuschade. Kip uit Nederland wordt dan nauwelijks belast en rundvlees uit Brazilië, dat veel klimaatschade veroorzaakt, krijgt een hoge belasting.

Publicatiedatum: 09-09-2009