Greenpeace

Gentechveldproeven: Raad van State geeft Greenpeace gelijk

Nederland op weg naar een gentechvrije status

09 september 2009

Amsterdam, Nederland -- Vandaag zijn drie vergunningen voor veldproeven met genetisch gemanipuleerde maïs vernietigd. De maïs van het bedrijf Pioneer mag niet meer de grond in. Proefvelden waren aangevraagd voor de gemeenten Werkendam, Venray en Haaksbergen. Greenpeace procedeerde hierover jarenlang en werd vandaag door de Raad van State in het gelijk gesteld. Greenpeace pleit bij de Nederlandse overheid voor duurzame landbouw, zonder gentech en gif.

De maïs van Pioneer is zo gemanipuleerd dat het bestendig is tegen een onkruidbestrijdingsmiddel. Dit zorgt op termijn voor een groter gebruik van dit bestrijdingsmiddel. Ook maakt de maïs gedurende zijn hele groei een insecticide aan. Wetenschappers wijzen op gevaren voor nuttige insecten die rond de akkers leven, zoals libellen, vlinders en motten.

Al in 2006 maakte Greenpeace bezwaar tegen de vergunningen wegens de risico's van gentechgewassen voor mens, milieu en natuur. Kruisen van gengewas is één van die risico's. Vervuiling van gentechvrije en biologische oogsten en honing dreigt. Stuifmeelkorrels van maïs kunnen zich gemakkelijk via de wind verspreiden naar omliggende akkers. Greenpeace vindt dat boeren en imkers het recht hebben te weten welke gewassen waar worden geteeld en welke risico's zij lopen. Die informatie krijgen ze nu niet.

De verplichting om veldproeflocaties aan te geven is één van de punten waarop Greenpeace de vergunning aanvocht. Het ministerie van VROM dacht zich ervan af te maken met kaartjes waaruit globaal de locatie van het proefveld op valt te maken. De proef kan dan binnen een oppervlakte van twee bij twee kilometer liggen. Omringende boeren kunnen slechts raden waar het veld precies ligt en wat de kansen zijn op gentechvervuiling. De Raad van State oordeelde dat het gebrek aan openbaarheid van proefveldlocaties genoeg was om de vergunning in te trekken.

"Dit is voor de overheid hét moment om door te pakken en de gemanipuleerde maïs van Pioneer definitief te weren. Deze maïs zorgt voor meer bestrijdingsmiddelengebruik, terwijl we op een aantal plekken in ons land al grote problemen hebben met pesticiden in grond- en drinkwater. Voordelen van het gebruik van deze maïs voor boeren zijn er niet." zegt Herman van Bekkem, campagneleider gentech en landbouw bij Greenpeace. "Gemeenten en provincies hoeven zich niet te laten opzadelen met veldproeven. Ze kunnen het heft in eigen hand nemen en hun grondgebied uitroepen tot gentechvrije zone. Als Nederland niet door VROM gentechvrij wordt gemaakt, moet daar gewoon van onderaf mee worden begonnen!"

Greenpeace voert campagne tegen genetische manipulatie in de landbouw omdat deze onvoorspelbare, oncontroleerbare en onomkeerbare risico's met zich mee kan brengen voor mens en milieu. Greenpeace vindt dat de Nederlandse overheid moet kiezen voor duurzame landbouw: gentech-, gif- en kunstmestvrij. Om mensen kennis te laten maken met duurzame aardappelteelt lanceerde Greenpeace onlangs een fietsroute van 1000 kilometer langs aardappelakkers, het Pieperpad.

Contact informatie

*

Herman van Bekkem, Campagneleider Gentech & duurzame landbouw, Greenpeace Nederland, 06-29001140 Arja Helmig, Persvoorlichter Greenpeace Nederland, 06-2503 1012