Openbaar Ministerie

Geen meineed in onderzoek naar moord op Gert Nijkamp

9 september 2009 - Arrondissementsparket Zutphen

Het Bureau Interne Veiligheid (BIV) van de politie Twente heeft het onderzoek afgerond naar mogelijke meineed in het onderzoek naar de moord op Gert Nijkamp. Het onderzoek richtte zich op een bezoek van twee rechercheurs aan een verdachte in Penitentiaire Inrichting (PI) de Karelskamp in Almelo. De conclusie van dit onderzoek is dat er géén sprake is geweest van meineed.

Onderzoek
Naar aanleiding van een melding van een raadsman in het onderzoek is het BIV Twente in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) Zutphen een onderzoek gestart. Het OM heeft er bewust voor gekozen om een onafhankelijk korps dit onderzoek te laten uitvoeren. Volgens de raadsman was in opdracht van de rechercheurs tegen de verdachte gezegd dat zijn advocaat er voor hem was. Dit stond niet in het proces verbaal van de rechercheurs.

Beklagcommissie PI
De betrokken raadsman heeft een klaagschrift ingediend bij de Commisie van Toezicht van de PI. Het klaagschrift is behandeld door de beklagcommissie. Het proces-verbaal van de beklagcommissie van PI de Karelskamp is aanleiding geweest voor het OM om het BIV Twente te vragen een onderzoek te starten. Het proces-verbaal van de beklagcommissie blijkt niet overeen te komen met de verklaringen die zijn afgelegd bij het BIV door medewerkers van de PI.

Geen meineed
Uit het BIV-onderzoek komt niet naar voren dat de rechercheurs opdracht hebben gegeven aan het personeel van de PI om tegen verdachte te zeggen dat zijn advocaat er is. De juiste beschrijving van het bezoek van de twee rechercheurs aan de PI is vastgelegd in een proces-verbaal van de rechercheurs. Er zijn geen aanwijzingen die bevestigen dat betrokken rechercheurs in hun proces-verbaal niet de waarheid vertellen. Er is dus geen sprake van meineed.

Rechercheurs
Het onderzoek naar het bezoek aan de Karelskamp is hiermee voor het OM afgerond. Het OM betreurt dat betrokken rechercheurs en het onderzoeksteam schade hebben ondervonden van deze situatie. Betrokken rechercheurs hebben immers een maand hun functie niet kunnen uitoefenen en zijn in de media neergezet als meinedige politieagenten. Het OM is van mening dat de raadsman te voorbarig is geweest richting de media, aangezien zijn berichtgeving niet gebaseerd was op feiten uit een onderzoek. Betrokken rechercheurs zijn inmiddels weer volledig in functie en hebben hun werkzaamheden weer opgepakt.