Ingezonden persbericht


Rotterdam, 2 september 2009

PERSBERICHT

Heel Nederland in teken van '9.9.9.'
Volgende week woensdag: Dag van de Duurzaamheid


. honderden groene initiatieven

. eenmalig event wil doorbraak in duurzaamheid forceren
. brede steun vanuit kabinet

Woensdag 9 september 2009 is de Dag van de Duurzaamheid, het grootste duurzaamheidsevenement ooit in Nederland georganiseerd. Honderden bedrijven, organisaties, overheden en particulieren laten zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook leuk en inspirerend. Vijf kabinetsleden die betrokken zijn bij duurzame ontwikkeling, inclusief premier Balkenende, zijn op deze dag actief.

De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van Urgenda, de actie-organisatie die ons land sneller duurzaam wil maken. Voorafgaand aan '9.9.9.' organiseert Urgenda op dinsdagavond in Amersfoort de Nacht van de Duurzaamheid.

Nacht van de Duurzaamheid
In Amersfoort komen dinsdag 999 koplopers uit politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bijeen. Hoogleraar Jan Rotmans - oprichter van Urgenda - zal aan het eind van de middag zijn visie op een duurzame samenleving in 2049 presenteren. Hoe wonen, werken en reizen we dan? Marjan Minnesma, directeur van Urgenda: "Er is al veel meer mogelijk dan mensen denken. Deze koplopers wachten niet totdat de overheid het voortouw neemt, maar vormen zelf een krachtige duurzaamheidsbeweging en werken aan belangrijke innovaties. Deze beweging is niet meer te stoppen."

Het programma van de avond:


. Presentatie: Beau van Erven Dorens

. Modeshow van duurzame kleding, o.a. Van Markoviec, EcoCouture, Studio Jux, Suit Supply en Filippa K. Modellen op de catwalk zijn o.a. Helga van Leur (weervrouw RTL), Liesbeth van Tongeren (Greenpeace), Wubbo Ockels, Anne-Marie Rakhorst (CEO Search), Michael Braungart (hoogleraar Cradle to Cradle) en Ed Nijpels. Zij vertellen hun oplossing voor hun meest urgente duurzaamheidsprobleem.
. Speeches door Z.K.H. Prins Carlos en Ad van Wijk (duurzaamheidsadviseur Eneco)
. Lancering Tender elektrische bedrijfswagens door minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat), Jeroen de Haas (CEO Eneco), Peter Bakker (CEO TNT) en Ruud Koornstra (CEO Tendris).
. Optreden van Trijntje Oosterhuis

De officiële aftrap voor de Dag van Duurzaamheid door Jacqueline Cramer, minister van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu.

De Dag van de Duurzaamheid is ook de opmaat voor een serie grote duurzaamheids- en klimaatevenementen die dit najaar door tal van (maatschappelijke) organisaties wordt georganiseerd: de groene estafette.

De Dag van de Duurzaamheid
Op woensdag 9 september presenteren honderden bedrijven, overheden, scholen, maatschappelijke organisaties en particulieren hun eigen initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Een greep uit de activiteiten:


. Race met zonneboten op de Amstel, met o.a. Wubbo Ockels, Helga van Leur en andere prominenten.
. ArenA en de gemeente Amsterdam tekenen een intentieverklaring om het grootste stadion van Nederland duurzaam te maken.
. Sjoerd Kuyper (bekend van Het Zakmes) schreef speciaal voor de Dag van de Duurzaamheid een verhaal; dit wordt deze dag op honderden basisscholen voorgelezen.
. Presentaties om twee minuten voor twaalf op 9 universiteiten en hogescholen door de Young Leaders for Nature en de Studenten voor Morgen, bijgestaan door o.a. Arnold Heertje, Femke Halsema, Diederik Samsom en Jan Terlouw.
. Ministers Cramer, Koenders, Verburg, Ter Horst en Balkenende nemen aan diverse activiteiten deel. Cramer bezoekt Zoneiland Almere, waar Nuon het op drie na grootste park ter wereld met zonnecollectoren gaat bouwen.
. Call center waar consumenten en ondernemers van 9 tot 9 terecht kunnen met al hun vragen over duurzaamheid. Deze lijn is gratis bereikbaar onder nummer 0800 - 1155.

Urgenda
Urgenda is de actie-organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Op basis van een lange-termijnvisie is een concreet actieplan uitgewerkt van nu tot 2050, met o.a. Icoonprojecten, regionale projecten en veel concrete activiteiten, van het stimuleren van duurzame voeding en kleding tot de realisatie van 1 miljoen elektrische voertuigen in 2020. Dit alles opdat we in dit drukke land, ook over 40 jaar, nog prettig, mooi en gezond kunnen wonen, werken, reizen, eten en recreëren.

Jan Rotmans (hoogleraar duurzaamheid, Erasmus Universiteit Rotterdam) is één van de inititatoren van Urgenda. Inmiddels hebben vele mensen en organisaties hun naam verbonden aan Urgenda en de Dag van de Duurzaamheid, zoals Peter Bakker (TNT), Ed Nijpels (ONRI), Beau van Erven Dorens, Jeroen de Haas (Eneco), Boudewijn Poelmann (Postcode Loterij), Willem Vermeend (hoogleraar en ondernemer) en Anne-Marie Rakhorst (CEO Search).



Ingezonden persbericht