Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 9 september 2009

Regionale aanpak van jeugdwerkloosheid

Om de jongeren in de regio aan het werk te houden en te krijgen hebben gemeenten, UWV WERKbedrijf, werkgeversorganisaties en onderwijsinstellingen uit de regio een actieplan opgesteld. Met dit plan is het de bedoeling dat jongeren langer naar school gaan en een intensievere begeleiding krijgen van school naar een leerbaan of reguliere baan.

Net als in de rest van Nederland neemt ook in de regio Amersfoort de werkloosheid toe. Deze toename is in deze regio wel minder dan landelijk. Het aantal bijstandsgerechtigden is de afgelopen maanden in Amersfoort nauwelijks gestegen, wel is er een stijging in het aantal mensen dat recht heeft op een WW-uitkering. In Amersfoort worden jongeren tot 27 jaar het zwaarst getroffen door de afnemende werkgelegenheid. In deze leeftijdsgroep is een aanzienlijke stijging in de werkloosheid. Dat het vinden van een reguliere baan voor jongeren moeilijker wordt, is ook zichtbaar in het oplopende aantal jongeren dat ingeschreven staat bij het UWV-WERKbedrijf, een toenemend aantal jongeren met een bijstandsuitkering en een toename van het aantal jongeren dat moeilijker aan een leerbaan of stage kan komen. Wethouder Arriën Kruyt: "Ik wil er samen met werkgevers en scholen voor zorgen dat alle jongeren op school zitten of aan het werk zijn. Er ligt nu een werkbaar en effectief plan zodat wij allemaal in actie kunnen komen."

Voorkomen van stijging jeugdwerkloosheid
Door de economische teruggang nemen de kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt af, en die zullen de komende tijd nog meer afnemen. Om dit te voorkomen hebben gemeenten uit de regio samen met UWV WERKbedrijf, werkgevers en het onderwijs het actieplan opgesteld. Er wordt actie ondernomen om te voorkomen dat jongeren vroegtijdig hun school verlaten en te zorgen dat het aantal jongeren met een goede startkwalificatie toeneemt. Door verder te leren of trainingen te volgen maken jongeren meer kans op de arbeidsmarkt. Daarbij is samenwerking tussen werkgevers en onderwijsinstellingen onmisbaar. Er komen extra mensen om leerlingen beter te begeleiden tijdens hun stage. En er zijn regelingen en subsidies om werkgevers financieel tegemoet te komen als zij een jongere in dienst nemen.

Van landelijk naar regionaal
Het Rijk heeft de regio's verzocht om een actieplan jeugdwerkloosheid te maken. Het regionale actieplan van Amersfoort en omliggende gemeenten is direct door het Rijk goedgekeurd. Een rijksbijdrage van 1 miljoen euro is beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het actieplan jeugdwerkloosheid. Bij dit actieplan jeugdwerkloosheid zijn de volgende partijen betrokken: gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg, en verdere deelnemers: ROC ASA en ROC Midden Nederland, SOVEE, COLO, UWV WERKbedrijf, VNO-NCW / MKB Midden, WerkgeversServicePunt 033.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort