Ingezonden persbericht


Persbericht

Een stoere minister! De A4 wordt aangelegd. Niets nieuws onder de zon

40 Jaar staat de A4 op onze agenda. Het is een icoon geworden voor ons gedachtegoed over de infrastructuur van ons land. En in 40 jaar is er veel veranderd...de wereld van toen is niet meer de wereld van nu..laat staan de wereld van de toekomst. Het is sterk en stoer dat minister Eurlings eindelijk hardop zijn besluit neemt. Buitengewoon opmerkelijk dat hij dat heeft gedaan nog voor Prinsjesdag, voor de afronding van de crisis/herstelwet en de scenario's vanuit het urgentieprogramma 'Rotterdam Vooruit' zijn uitgewerkt, besproken en beoordeeld. Onze minister is buitengewoon voortvarend!

Wat is er nu eigenlijk door onze minister besloten? Omdat de A4 niet de oplossing is voor de files in de Zuidvleugel is er geen andere conclusie te trekken dan dat hiermee de A13/A16 ook besloten is en binnen afzienbare tijd ook het verbreden van een A13. Voor je weet ligt er ook de A4 door de Hoekschewaard. We weten immers nu dat niets onmogelijk is. De minister heeft laten zien dat hij van grote stappen snel thuis is

Wat de minister ook heeft besloten is dat er tijd en geld geïnvesteerd moet gaan worden in juridische procedures. Er moet geld worden 'gevonden' om te voldoen aan de afspraken uit het IODS convenant. Geld is er niet beschikbaar, dus daarmee is al zeker dat bij mogelijke uitvoering de ellende over het ministerie wordt afgeroepen, files zullen niet afnemen. Het gaat ons allemaal veel kosten om het proces stap voor stap weer onder controle te krijgen. Zo stoer als dit besluit van minister Eurlings is genomen, zo pijnlijk worden straks debatten over 'waarom' het project stagneert, afspraken niet worden nagekomen en de gewenste effecten uitblijven.

Laten wij helder zijn. Wij zijn voor het benutten van de kans die er nu ligt om een structurele oplossing te bieden aan de infrastructurele vraagstukken in de Randstad. Wij zijn het dus ook eens met het nemen van besluiten, maar dan wel op de werkwijze waarop bijvoorbeeld 'Rotterdam Vooruit' begin dit jaar is gestart. Een traject dat de insteek had om in te zetten op een realistisch, economisch gezond, duurzaam en innovatieve oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk in de regio. Een werkelijke oplossing bieden die toekomstproof is.

Een zekere tragiek is zichtbaar geworden in de afgelopen week. Waarheen leidt de weg als processen geleid door de overheid geen logische voortgang meer kennen. Maar het is goed om te weten waar de minister zich positioneert, dat maakt meteen helder waar onze agenda ligt.