Ministerie van Justitie

Modern Migratiebeleid: Nederland aantrekkelijker voor kennismigranten door efficiëntere procedures

Nieuwsbericht | 10-09-2009

Het wetsvoorstel Modern Migratiebeleid van Minister Hirsch Ballin en Staatssecretaris Albayrak is aangeboden aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel houdt een modernisering van de Vreemdelingenwet 2000 in en is gebaseerd op de voorstellen uit de nota Modern Migratiebeleid, waarmee de Kamer eind vorig jaar instemde.

Het doel van het wetsvoorstel is tweeledig. Aan de ene kant wordt Nederland aantrekkelijker gemaakt voor migranten die hard nodig zijn om de economie, cultuur en de wetenschap te versterken. Aan de andere kant worden de procedures efficiënter gemaakt, waardoor een effectievere handhaving, onder andere de bestrijding van fraude met gezinsmigratie, mogelijk wordt.

Het wetsvoorstel houdt een forse administratieve lastenverlichting in voor bedrijven en burgers die als referent optreden voor een vreemdeling die naar Nederland komt. Uit onderzoek blijkt dat door het voorstel de administratieve lasten voor bedrijven met 15% zullen dalen, terwijl de toezichtlasten en nalevingskosten gelijk zullen blijven.

Meer informatie


* Wetsvoorstel Modern Migratiebeleid ingediend bij de Tweede kamer
* Migratie