Persuitnodiging: In de aanval op schooluitval lanceert Van Bijsterveldt Amsterdams jongerenteam

ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 10 SEPTEMBER 11.00 UUR

IN DE AANVAL OP SCHOOLUITVAL LANCEERT VAN BIJSTERVELDT AMSTERDAMS JONGERENTEAM

Jongerenteam adviseert jongere potentiële schoolverlaters

Datum: donderdag 10 september 2009

Tijd: 10.00 uur - 11.00 uur

Locatie: ROC van Amsterdam, Gaasterlandcollege, Gaasterlandstraat 5

In het kader van de actieweek "Maak het zelf, schrijf je in!" lanceert staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) op donderdag 10 september een uniek VSV-jongerenteam in Amsterdam. Ministerie van OCW zet voor het eerst een jongerenteam in dat rechtstreeks met scholieren en studenten gaat communiceren over het belang van een diploma. Dit is één van de acties die deze week in het kader van het voortijdig schoolverlaten (VSV) wordt georganiseerd.

Het team bestaat uit ca. 8 enthousiaste jongeren, 'ervaringsdeskundigen', die vorig jaar hun mbo-diploma hebben behaald en nu als rolmodel/ambassadeurs hun eigen verhaal vertellen aan jongeren. Het team gaat in september langs vijf Amsterdamse mbo-instellingen om hun eigen verhaal te vertellen aan jongeren. Met een speciale website kunnen scholieren en jonge potentiële schoolverlaters via de digitale snelweg advies vragen en ontvangen van het VSV-team. Tijdens de perspresentatie wordt de website gepresenteerd en toegelicht.

Met deze pilot wil het ministerie, samen met de gemeente Amsterdam, ROC ASA en ROC van Amsterdam, het aantal voortijdig schoolverlaters verder terugdringen. Het pilotproject is een aanvulling op de afspraken en acties die al plaatsvinden in het kader van convenanten Aanval op Schooluitval, met als ambitie om aantal voortijdig schoolverlaters in 2011 terug te brengen tot 35 duizend jongeren per jaar, een halvering ten opzichte van 2002. Vorig jaar is het aantal schoolverlaters teruggebracht naar 48 duizend - van 52 duizend een jaar eerder.

Programma

09.30 uur Ontvangst genodigden en persregistratie

10.00-10.05 Introductie/welkom door de school (Ricardo Winter, Voorzitter College van Bestuur ROC van Amsterdam)

10.05-10.35 Presentatie jongerenteam (door jongeren zelf) + reactie leerlingen (die aan schoolbezoek 8/9 hebben deelgenomen op het Gaasterlandcollege)

10.35-10.40 Reactie ministerie van OCW, staatssecretaris Van Bijsterveldt

10.45-11.00 Persvragen, korte interviewtjes, fotomoment etc.

Bij de lancering van het VSV-team zullen ook oud-voetballer Edgar Davids en Henk Boels, wethouder stadsdeel Slotervaart, aanwezig zijn.

Noot voor redacties (