Gemeente Zoetermeer

Dag van de Duurzaamheid: Zoetermeer onthult resultaten thermoscan

Op 9 september 2009, de Dag van de Duurzaamheid, zijn er op allerlei locaties in het land duurzame activiteiten georganiseerd. De gemeente Zoetermeer onthult de resultaten van de thermoscan, waaraan Zoetermeerders kunnen zien hoe goed hun woning geïsoleerd is. Uit uitgebreid onderzoek is gebleken dat 30 procent van het warmteverlies van woningen via het dak verloopt. De mate van dakisolatie is een relevante indicator voor de mate van isolatie van het volledige gebouw. Daarom heeft de gemeente op 26 januari 2009 samen met de gemeente Delft een vliegtuig met infraroodcamera over de steden laten vliegen. Vanaf 1000 meter hoogte zijn opnamen gemaakt, bij een gemiddelde dagtemperatuur van 1,1°C. Dat gebeurde vroeg in de avond, een tijdstip waarop de meeste bewoners thuis zijn en de woning verwarmen.

De resultaten van deze meting zijn nu te zien op via de link http://thermal.aerogrid.nl/zoetermeer, die ook toegankelijk is vanaf www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer. Op de luchtfoto zijn de contouren van de gebouwen te zien. Geïnteresseerden kunnen inzoomen op een pand en zowel het gemiddelde warmteverlies per pand bekijken, als het gedetailleerde warmteverlies per pand. Het warmteverlies in onderverdeeld in zes klassen, oplopend van donkerblauw (geen warmteverlies waarneembaar) tot rood (zeer ernstig warmteverlies). Aan de opname kunnen geen rechten worden ontleend, noch geeft de kaart absolute informatie over de staat van woningen en gebouwen.

Zoetermeerders kunnen de uitkomsten van de thermoscan gebruiken bij het maken van een beslissing over de isolatie van hun woning. Vanaf 1 september jongstleden kunnen inwoners van Zoetermeer een subsidie krijgen van 25% op vloer-, muur- en dakisolatie, HR++-glas, zonnepanelen en groene daken.

De thermoscan en de Subsidie Duurzaam Zoetermeer maken onderdeel uit van het Programma Duurzaam Zoetermeer. De basis voor Duurzaam Zoetermeer ligt in het collegeprogramma 2006-2010. Daarin staat dat Zoetermeer een groene, schone en milieuvriendelijke stad moet zijn, waarin we zuinig zijn op natuurlijke hulpbronnen en de beschikbare groene ruimte. Meer informatie hierover staat op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer.