Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 10 september 2009






                            Persbericht


Inspirerende raadsexcursie De Wolden naar het ondernemende Twente




Het gemeentebestuur en het management van De Wolden is op raadsexcursie geweest naar het ondernemende Twente. De dag stond in het teken van de economische vitaliteit van het platteland en de gemeentelijke dienstverlening aan burgers.


Tubbergen

Op het fraaie landgoed Herinckhave heette burgemeester Stegers van Tubbergen het gezelschap uit De Wolden welkom. Centraal stond het gemeentelijke programma Vitalisering van het Landelijk Gebied. Zo hebben raadsleden, college en het management van De Wolden uitleg gekregen over de opzet van de Tubbergse paardendagen. In één week in juli van dit jaar werden verschillende paardenactiviteiten voor een breed publiek georganiseerd. Een speciaal hiervoor opgerichte stichting "Hippisch platform Twente" was verantwoordelijk voor de uitvoering.
Ook werd de delegatie van De Wolden geïnformeerd over het fenomeen knooperven, een slimme manier van bouwen en inrichten van een erf van boeren die hun bedrijf beëindigen. Tot slot kreeg het Wolder gezelschap een rondleiding op het landgoed door de eigenaar, Jonkheer L. Von Bönninghausen. Zijn familie bewoont sinds 250 jaar het landgoed. Een voormalige schuur werd verbouwd tot woning. Hierbij deed de eigenaar landschapsverfraaiende aanpassingen. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de provinciale rood-voor-rood regeling.


De Universiteit van Twente

Dr. Willem Pieterson van het center for e-government studies, vertelde op kundige wijze over de elektronische overheid. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat 65% van de e-Government projecten (gedeeltelijk) faalt. Op een vlotte manier maakte hij duidelijk dat gemeenten vaak nog te weinig kennis hebben over de klant, waardoor innovatie niet altijd goed wordt opgepakt. Welke middelen (balie, telefoon, website, e-mail) gebruiken burgers als zij een complexe vraag hebben aan de gemeente? zo vroeg hij zijn gehoor.  Zijn onderzoek heeft aangetoond dat de gemeenten denken dat dit de balie is, maar de feiten liggen anders. De inwoners gebruiken het meeste de telefoon hiervoor. Burgemeester Peter Snijders: "Deze onderzoeksresultaten zijn confronterend maar ook een aanmoediging om het als De Wolden beter te gaan doen!"

De raadsexcursie werd afgesloten met een mooie wandeling over het landgoed Twickel in Delden.

///////////////////////////////