Politie Limburg-Noord

Acties Noord- en Midden-Limburg: 45.000 wietplanten ontdekt


Datum: 10-09-2009
Tijd bericht: 16:26
Plaats: Limburg-Noord
Bij controles in maïsakkers in Noord- en Midden-Limburg zijn deze week in totaal bijna 45.000 hennepplanten ontdekt. De planten vertegenwoordigen een geschatte verkoopwaarde van circa 7 miljoen euro. Alle planten zijn in beslag genomen en vernietigd. Op donderdagmorgen 10 september zijn twee personen aangehouden. De ontdekte planten werden op 94 locaties illegaal geteeld. De grootste hennepvelden lagen in de gemeenten Venray (15.000 planten) en Echt-Susteren (12.000 planten). De controles vonden plaats in het kader van anti-wietteeltproject 'Het Groene Goud'.

De twee verdachten, een 54-jarige inwoner uit de gemeente Horst aan de Maas en een 57-jarige man uit de gemeente Venray, zijn aangehouden op verdenking van het op grote schaal telen van hennep. De twee mannen zijn in verzekering gesteld. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Volgens de Venrayse burgemeester Jos Waals zijn zowel aantallen planten als de omvang van de velden verrassend. De illegale hennep in maïsvelden nam juist fors af de laatste jaren. Vorig jaar werden slechts 1500 planten ontdekt. De projectpartners gaan de oorzaken onderzoeken en waar nodig hun acties aanpassen.

De controle- en opruimacties werden gehouden in het kader van Het Groene Goud, een project dat illegale hennepteelt bestrijdt. Het project bestaat sinds 2006. In Het Groene Goud werken 21 gemeenten, politie, justitie, de Limburgse boerenstandsorganisatie LLTB en de AID samen. Ook enkele woningcorporaties zijn bij Het Groene Goud betrokken. De provincie Limburg ondersteunt het project en financiert deels de kosten.

Het Groene Goud richt zich op illegale hennepteelt in woningen, in loodsen en schuren en in akkergebouwgewassen (met name maïs). Voor de acties in de vollegronds akkerbouw maakt het project gebruik van bakens. Boeren die aan Het Groene Goud deelnemen, zetten die tussen de maïs. Met helikopters wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van illegale hennep.

Het project heeft zich sinds de start steeds uitgebreid. In 2007 gingen de Nederlandse partners samenwerken met de Duitse politie. Als gevolg van Het Groene Goud zochten criminele telers hun heil over de grens. In 2008 ging de AID meewerken. De eigenaar/gebruiker van het perceel werd meteen opgepakt voor verhoor. Het doel is verdere ontmoediging en het 'schandpaaleffect'. In 2009 is het werkgebied uitgebreid met veertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten. Ook de Belgische politie heeft interesse getoond, omdat ook Belgisch Limburg met de uitwaaiereffecten van Het Groene Goud geconfronteerd wordt.

Voor meer info: www.hetgroenegoud