Vrije Universiteit Amsterdam

Mensmodellen voor trainingsimulaties


* Startdatum: 11-09-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Mensmodellen voor trainingsimulaties


* Plaats: Aula


* Spreker: A. Heuvelink


* Promotor: prof.dr. J. Treur


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Door middel van implementaties van ontwikkelde modellen in computersoftware toont Annerieke Heuvelink aan dat het mogelijk is menselijk gedrag, dat niet altijd optimaal is, na te bootsen. Haar onderzoek draagt bij aan een toekomst waarin het voor iedereen, waar en wanneer dan ook, mogelijk is om in een realistische omgeving te trainen.

Gesimuleerde omgevingen in combinatie met gametechnologie hebben een nieuwe wereld aan trainingsmogelijkheden mogelijk gemaakt. Tegenwoordig kan iedereen leren skiën of gitaarspelen, zelfs zonder ooit sneeuw of een echt instrument aangeraakt te hebben. Gesimuleerde omgevingen worden ook gebruikt om taken te trainen die te duur of te gevaarlijk zijn om in de echte wereld getraind te worden, zoals brandbestrijding en militaire operaties. Om ervoor te zorgen dat deze trainingen effectief zijn, moet het gedrag van alle rolspelers (zoals teamgenoten, slachtoffers of de vijand) realistisch zijn. Ook is er een instructeur nodig die kan terugkoppelen op het gedrag van de trainee. Voor deze taken worden tegenwoordig mensen gebruikt, wat trainen een dure en logistieke onderneming maakt.

Heuvelink onderzocht in haar proefschrift de mogelijkheden om in plaats van mensen, modellen van de menselijke cognitie en gedrag te gebruiken om deze rollen te vervullen. In het grootste deel van haar werk richtte ze zich op deelmodellen van de menselijke cognitie, zoals het vermogen een beeld van een situatie te vormen en het feit dat onder stress de kwaliteit van taakgedrag vermindert. Tevens onderzocht ze hoe cognitieve modellen bij kunnen dragen aan het diagnosticeren van het taakgedrag van een trainee.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam