Ministerie van Economische Zaken

'Nederland koploper in financiële nichemarkten'

11 september 2009 | nieuwsbericht | Kredietcrisis

Staatssecretaris Heemskerk heeft tijdens een bijeenkomst in New York de positie van Nederland als financieel centrum onder de aandacht gebracht.

'Nederland is een koploper in sommige financiele nichemarkten. Op het gebied van e-commerce, pensioenen, emissiehandel bijvoorbeeld zijn we de nr.1 van de wereld. We hebben veel te bieden' zei Heemskerk donderdag 10 september 2009 tijdens een door de Vereniging van Effectenbezitters georganiseerde bijeenkomst in New York in het kader van de herdenking van de 400 jaar lange relaties tussen NL en de V.S.

Financiële innovaties

Tijdens de bijeenkomst stond het promoten van Nederland als financieel centrum centraal. Ook werd gedicussieerd over de effecten van de crisis.'Vanzelfsprekend hebben we veel gesproken over de crisis en wat voor lessen we daar uit trekken. Tegelijkertijd hebben we uitgebreid stilgestaan bij het verleden. Nederland stond met de VOC aan de basis van het werken met aandelen en andere financiële innovaties. Die traditie zetten we op veel terreinen tot op de dag vanvandaag voort. Zo lopen we voorop in de emissiehandel en financiering daarvan. In verschillende financiele nichemarkten zijn we wereldleider. Die boodschap brengen we hier om Nederland ook financieel meer op de kaart te zetten in de V.S.,' aldus Heemskerk.

Zeespiegelstijging

Na zijn toespraak sprak Heemskerk samen met Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam met de directeur van de NY Port Authority over hun plannen om de kust van Zuid-West Brooklyn te herontwikkelen en te beschermen tegen de zeespiegelstijging. Heemskerk en Aboutaleb hadden ook een aantal aansprekende Nederlandse bedrijven meegenomen. Idee achter de bijeenkomst is om Nederlandse ingenieursbureaus en waterbedrijven vroegtijdig te positioneren voor de grootschalige plannen van New York.

Meer informatie:
Voor de pers; Edwin van Scherrenburg, 0615028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl

Verwante informatie


* Kredietcrisis