Occasionmarkt zakt weer in

11/09/2009 09:00

Vroemm.nl

De prijs van een occasion is in de maand augustus 2009 weer gedaald ten opzichte van juli 2009. De daling van de prijs van een occasion bedroeg gemiddeld 0,3 procent. Deze daling doorbreekt de kortstondige opleving die sinds de invoering van de slooppremie eind mei was ingezet. Occasions van Opel, Peugeot en Volvo lieten gemiddeld een relatief grote prijsdaling in de afgelopen maand zien, terwijl Nissan en Seat tot de stijgers behoren. Met name SUV's daalden terwijl juist MPV's stegen in waarde.

Vroemm.nl Occasionmarkt Monitor

Uit het onderzoek door Vroemm.nl naar de prijzen van 100 populaire occasions blijkt dat in augustus 2009 deze 100 auto's gemiddeld 0,28% goedkoper zijn geworden dan de maand ervoor. De gewogen gemiddelde prijsstijging, gecorrigeerd voor het aantal te koop staande occasions, bedraagt de daling met 0,36%. Dit duidt erop dat met name de modellen waar veel occasions van zijn relatief goedkoper zijn geworden.

Grote verschillen tussen type auto's

De SUV's ('sports utility vehicles') lieten wederom een daling zien van bijna 1%. Vooral op de Land Rover Freelander werd afgeschreven. Andere slecht scorende SUV's in de maand augustus waren de Kia Sorento, Toyota RAV4 en Volvo XC90.

De MPV ('multi purpose verhicle') - modellen stegen juist in prijs, met een gemiddelde met 0,37%. De Ford Galaxy, Citroen Xsara Picasso, Renault (Grand) Espace, Suzuki Wagon R en Toyota Corolla Verso zijn daarbij de belangrijkste stijgers. Een verklaring kan liggen in het feit dat dit typisch auto's zijn voor een (auto-)vakantie.

De modellen van de fabrikanten Opel, Peugeot en Volvo deden het over het algemeen slecht met een meer dan gemiddelde prijsdaling van hun modellen. Nissan, Hyundai en Seat behoren deze maand tot de winnaars: de gemiddelde occasionprijs van de modellen van deze fabrikanten lieten juist een relatief sterke stijging zien.

Dalende occasionprijzen en verkopen van nieuwe auto's ondanks slooppremie

Sinds het ontstaan van de financiële crisis in de zomer van 2007, zijn auto's fors minder waard geworden. In de maanden juni 2009 en juli 2009 liet de occasionmarkt, echter een opleving zien met een gemiddelde prijsstijging van 1,1% respectievelijk 0,2%. Met de nieuwe cijfers over de

prijzen op de occasionmarkt wordt duidelijk dat de prijsstijging vooralsnog niet doorzet.

Uit cijfers van de Nationale Sloopregeling blijkt dat 73% van de personen die gebruik maken van de slooppremie, deze gebruikt om een occasion van te kopen. De prijsstijging van occasions vanaf juni 2009 was mede ingezet door de invoering van de slooppremie eind mei. Dit effect lijkt met daling van de prijzen in augustus dus weg te ebben.

Ook heeft de inruilsubsidie niet geleid tot een opleving van de verkoop van nieuwe auto's. Het aantal registraties van nieuwe personenauto's liet in augustus 2009 een verdere verslechtering zien, zo bleek eerder deze maand uit cijfers van Bovag, RAI en RDC. In augustus 2009 lag deze met 28.009 registraties 29,2% lager dan in augustus 2008. Voor het jaar 2009 was de cumulatieve daling 25,2% ten opzichte van 2008.

Top meest en minst waardevaste occasions

Van de maandelijks gepubliceerde top meest waardevaste auto's staat de Toyota Aygo nog steeds op de eerste plek. Zowel de top 10 meest als de top 10 minst waardevaste auto's bevat grotendeels dezelfde modellen als in juli 2009, maar in een andere rangschikking. De meest waardevaste modellen zijn de kleine Japanse en Europese auto's. Opvallend is dat wederom zes auto's van deze top 10 uit Japan komen en zelfs de bovenste vier plekken allemaal kleine Japanse modellen zijn. (De complete lijst van 100 populaire auto's is te raadplegen op http://www.vroemm.nl/autorestwaarde .)

Berekeningswijze

De berekening is gebaseerd op marktgegevens van 100 populaire modellen. De vraagprijzen van elk model zijn per maand met elkaar vergeleken. Om meegenomen te worden in de berekening dient het model ten minste drie jaar geleden geïntroduceerd. Per automodel is door Vroemm.nl een rekenkundig afschrijvingsmodel ontwikkeld, gebaseerd op actuele marktgegevens. Het model houdt onder meer rekening met het merk en type van de occasion, de kilometerstand, de leeftijd van de auto, type brandstof en andere specifieke kenmerken van de te koop staande auto. Voor elke auto wordt een jaarkilometrage van 20.000 verondersteld. Door de berekende waarde van de auto te vergelijken met de historische nieuwprijs wordt de relatieve waardevermindering verkregen.

Waardevermindering en autokosten

Waardevermindering ofwel afschrijving is een van de grootste kostenposten van een autobezitter. Een potentiële autokoper neemt dit echter vaak beperkt mee bij de keuze van een nieuwe auto. Een belangrijke reden hiervoor is dat tot voor kort goede en betrouwbare gegevens over kosten moeilijk of alleen tegen betaling te verkrijgen waren. Vroemm.nl brengt hier verandering in. Naast de afschrijvingskosten berekent Vroemm.nl voor elke auto ook de totaal verwachte maandkosten. Hierin wordt naast afschrijving ook meegenomen: reparatie, onderhoud en banden, wegenbelasting, verzekering en financiering.

Over Vroemm.nl

Vroemm.nl biedt de potentiële autokoper van een nieuwe auto of occasion een onafhankelijk aankoopadvies op maat. In plaats van na een zoekopdracht simpelweg alle overeenkomende auto's te tonen, onderscheidt Vroemm.nl zich door een ranglijst te maken van de best passende auto's bij de opgegeven zoekcriteria. Hierbij staat de best scorende auto bovenaan waarbij tevens rekening gehouden met de waardevastheid en het verloop in occasionprijzen van een model. Tevens kunnen eenvoudig de auto's met elkaar worden vergeleken.

Voor occasions richt Vroemm.nl zich op een occasionvoorraad van circa 200.000 betrouwbare auto's. Bij nieuwe auto's worden alle in Nederland verkrijgbare modellen meegenomen en kan gelijk een proefrit worden aangevraagd. Tevens kan op www.vroemm.nl van circa 90% van de verkochte nieuwe auto's een digitale brochure aangevraagd worden, die vervolgens direct naar de bezoeker wordt verstuurd. Vroemm.nl is snel, gemakkelijk, 100% onafhankelijk en zet de best passende auto bovenaan.





http://www.vroemm.nl