Gemeente Lansingerland

Controle hondenbelasting
hond

Voor iedere hond moet hondenbelasting worden betaald. Het maakt niet uit of de hond groot of klein is en of de hond wel of niet op straat komt.

Een houder is niet alleen de eigenaar of bezitter van een hond. Ook als u bijvoorbeeld langdurig op de hond van een ander past, bent u houder van een hond.
Op het moment dat u een hond heeft, moet u daarvan aangifte doen. Ook als uw aantal honden wijzigt moet u dit melden.

Controle
Controleurs van Holland Ruiter voeren in september en oktober de jaarlijkse huis-aan-huis controle hondenbelasting uit in de gemeente Lansingerland. De controleurs bellen bij u aan en stellen u een paar vragen om er achter te komen of u een hond heeft en hondenbelasting betaalt. De controleurs van Holland Ruiter kunnen zich legitimeren. Wanneer u houder bent van een hond en u betaalt geen hondenbelasting, dan laat de controleur een aangiftebiljet bij u achter, persoonlijk of in de brievenbus. Als tijdens de controle blijkt dat u één of meer honden hebt die niet bij de gemeente zijn aangemeld, dan krijgt u een belastingaanslag. Deze wordt verhoogd met een boete. Om een boete te voorkomen kunt u uw hond nu aanmelden. Onder het kopje âcontactâ leest u hoe u dit doet.

Nieuwe inwoners
Wanneer u nieuw binnen de gemeente Lansingerland komt wonen en u betaalde al hondenbelasting in uw oude woonplaats moet u de hond bij de nieuwe gemeente opnieuw aanmelden. Uw oude gemeente geeft deze informatie niet automatisch aan de gemeente Lansingerland door. De datum van vestiging binnen de gemeente Lansingerland geldt als ingangsdatum voor de hondenbelasting. Van uw oude gemeente ontvangt u bij verhuizing ontheffing van de hondenbelasting.

Tarieven 2009
a. Eerste hond ⬠63,67
b. Voor een tweede en volgende hond(en) ⬠89,13 c. Kennel ⬠191,00

Ontheffing
Wanneer u geen hond meer heeft kunt u de teveel betaalde belasting terug vragen. Dit doet u door middel van een afmeldingsformulier. Bij het formulier moet u bewijs overleggen waaruit blijkt dat u geen houder meer bent (bijvoorbeeld een verklaring van de dierenarts, van het dierenasiel, dierencrematorium of van de nieuwe eigenaar). Als u buiten de gemeente Lansingerland gaat wonen, ontvangt u automatisch ontheffing voor het aantal resterende volle maanden dat u niet in de gemeente Lansingerland woonachtig bent.

Contact
Wanneer u vragen heeft over de hondenbelasting kunt u bellen met het team Belastingen.
Telefoon (010) 800 40 00.
Via het digitaal loket kunt u de hond aan- of afmelden. Hiervoor moet u inloggen met uw DigiD.Â

U kunt ook telefonisch bij het team Belastingen een aan- of afmeldingsformulier aanvragen.