Provincie Noord-Holland

Borghouts: gedeputeerden dienen integer te handelen

11 september 2009

De heer Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, heeft oud-gedeputeerde Hooijmaijers diverse keren aangesproken op de hoogte van zijn gedeclareerde uitgaven en het ontbreken van achterliggende bonnetjes. Dit verklaart de heer Borghouts naar aanleiding van berichtgeving in de media over het declaratiegedrag van de oud-gedeputeerde.

De normale gang van zaken is dat gedeputeerden bonnetjes bij hun declaraties indienen. Alleen in gevallen waarbij geen bonnetjes zijn, worden de declaraties aan de commissaris van de Koningin voorgelegd.

De heer Borghouts benadrukt dat de gedeputeerden binnen de regels een eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun declaratiegedrag. Gedeputeerden zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen integriteit.

De bedragen die de heer Hooijmaijers cash heeft opgenomen, bestaan uit bedragen die klein van omvang zijn en zijn gedaan tijdens zijn missies in het buitenland, die hij als vertegenwoordiger van de provincie Noord-Holland heeft ondernomen.
De heer Hooijmaijers heeft verklaard dat deze bedragen zijn besteed aan kosten die t.b.v. de missies zijn gemaakt zoals vervoer, fooien, verfrissingen en dergelijke.
De heer Borghouts heeft geen reden gehad om te twijfelen aan deze verklaring en heeft de declaraties voor akkoord getekend. Het college is in overleg met de heer Hooijmaijers over posten. GS zijn van mening dat uitgaven met een privékarakter niet ten laste van de provincie komen.

De heer Borghouts heeft vandaag een brief aan provinciale staten gezonden om hen te informeren.

---