Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


11 sep 2009

Subsidie voor probleemjongeren

Ministers van Bijsterveldt (OCW) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) stellen volgend jaar 60 miljoen euro beschikbaar voor probleemjongeren. Met een combinatie van onderwijs, zorg en arbeidstoeleiding moet worden voorkomen dat overbelaste jongeren de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt mislopen.

Scholen voor (voorbereidend) middelbaar beroepsonderwijs kunnen intekenen op deze zogeheten `plusvoorzieningen'. Plusvoorzieningen kenmerken zich onder andere door kleinere onderwijsgroepen en snelle beschikbaarheid van zorgverlening, zoals schuldhulpverlening, verslavingszorg of woonbegeleiding. Het onderwijs is praktijkgericht, waarbij nauw wordt samengewerkt met de regionale of lokale arbeidsmarkt.

Het opzetten van plusvoorzieningen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten en scholen. Contactscholen kunnen vanaf volgende week tot 15 oktober 2009 voor de scholen in hun RMC-regio (Regionale Meld- en Coordinatiefunctie voortijdig schoolverlaten) subsidie aanvragen via CFI. Met de stimuleringsregeling voor plusvoorzieningen geven Rouvoet en Van Bijsterveldt gevolg aan het WWR-advies `Vertrouwen in de School'. In dit advies, verschenen in januari 2009, agendeerde de WRR de problematiek van de overbelaste jongeren.