Ministerraad


Wijziging regelgeving voor naleving rookverbod

Persbericht | 11-09-2009

Om naleving van het rookverbod in de horeca structureel te verbeteren wil het kabinet de tabaksregelgeving wijzigen. Ten behoeve van de naleving op de korte termijn en om ruimte te bieden aan innovatieve luchtsystemen die wellicht als alternatief kunnen gaan dienen voor de rookruimte wordt het Besluit uitvoering rookvrije werkplek, horeca en andere ruimten aangepast en wordt wetgeving voorbereid. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) mee ingestemd.

De wijziging van het Besluit is noodzakelijk na twee gerechtelijke uitspraken in procedures die waren aangespannen door een tweetal horecabedrijven zonder personeel. Het doel van de wijziging is om voor alle horeca een eensluidende verplichting te laten gelden, namelijk de verplichting om zodanige maatregelen te treffen dat van een horeca-inrichting gebruik kan worden gemaakt en de werkzaamheden daarin kunnen worden verricht zonder hinder of overlast van roken te ondervinden.

Ten behoeve van de naleving op de lange termijn kiest het kabinet, naast aanpassing van het uitvoeringsbesluit, voor een wijziging van de Tabakswet omdat alleen aanpassing van het uitvoeringsbesluit de discussie over het rookverbod wellicht niet beëindigt. Uitgangspunt in de Tabakswet is steeds geweest dat in openbare ruimten kan worden gewerkt en verbleven zonder daarbij hinder of overlast van roken te ondervinden.

Om duidelijk te maken dat met het vrijwaren van hinder of overlast een rookvrije ruimte is bedoeld, wil het kabinet het begrip 'rookverbod' rechtstreeks in de wet opnemen. Dat biedt ook voor de lange termijn de meeste rechtszekerheid, rechtsgelijkheid en duidelijkheid voor werkgevers, werknemers en bezoekers van de horeca. Het biedt duidelijkheid over de bedoeling van de wetgever, over wie verantwoordelijk is voor het nemen van maatregelen tegen tabaksrook en over wat die maatregelen moeten zijn.

Momenteel mag alleen in horecagelegenheden die een aparte rookruimte hebben worden gerookt. Het kabinet wil innovatieve systemen, ook via de Tabakswet, maximaal ruimte bieden zodra zij als geloofwaardig alternatief voor een afsluitbare rookruimte kunnen dienen (geloofwaardig zowel qua toepassing en handhaafbaarheid als gezondheidsbescherming). De Commissie van Toezicht van het RIVM moet deze vraag met behulp van onafhankelijke deskundigen beantwoorden.

Als blijkt dat nieuwe technische voorzieningen een rookvrije werk- of verblijfplaats kunnen garanderen, is dat aanleiding om deze naast of in plaats van een rookruimte toe te staan. Het wijzigingsvoorstel van de Tabakswet dat de minister van VWS naar het parlement zal sturen maakt dat mogelijk zodra er reële alternatieven voor de rookruimte zijn of ontstaan.