D66

donderdag 10 september 2009

Verbod op kraken overbodig

D66 heeft zich duidelijk tegen een verbod op kraken uitgesproken. De sociaal-liberalen zien niets in een wetsvoorstel van CDA, ChristenUnie en VVD hiertoe. Volgens fractievoorzitter Alexander Pechtold moet de Tweede Kamer oppassen dat ze niet weer de nationale gemeenteraad gaat zitten spelen. Grote en middelgrote gemeenten hebben weinig problemen met krakers. Waarom zouden wij dan nieuwe wetgeving moeten initiëren?

Eigendomsrecht in het geding?

CDA, ChristenUnie en VVD willen van kraken een misdrijf maken in plaats van een overtreding, omdat de bescherming van het eigendom voor hen een principiële zaak is. D66 werpt echter nadrukkelijke de vraag op of dat eigendomsrecht wel in het geding is. Bij kraken blijft het pand altijd eigendom van de eigenaar, aldus Pechtold. En de schaal waarop kraken plaatsvindt is beperkt, waardoor er geen sprake is van een recht dat in het geding zou zijn.

Leegstand aanpakken

D66 is wel van mening dat er meer gedaan kan worden aan leegstand. Dit wetsvoorstel biedt daar echter weinig instrumenten voor, aldus Pechtold. De steden die met kraken te maken hebben, geven dit ook aan. De sociaal-liberaal mist onder meer de prikkels die eigenaren stimuleren om leegstand tegen te gaan.

Sociale cohesie

Pechtold benadrukt dat kraken de sociale cohesie in een wijk juist kan versterken. Hij wijst in dat verband op het feit dat gemeenten als Den Haag en Amsterdam zogenoemde broedplaatsen creëren. De charme, de aantrekkingskracht, de economische meerwaarde van steden is juist de creativiteit en de vrijheid. Bij die vrijheid horen grenzen. Waar die worden overschreden moet te allen tijde ingegrepen worden. Maar die grenzen moeten ook worden getest. En dat is precies waar kraken over gaat.