VVD


vvd

11-9-2009

Van der Laan blijft oliedom

Paul de Krom: 'Van der Laan blijft oliedom.'

VVD: Van der Laan blijft oliedom

In het debat over kosten en baten van immigratie bleef minister Van der Laan vaag over de vraag of het huidige immigratiebeleid nu goed is voor Nederland of niet. De VVD probeert het kabinet al 2,5 jaar van de noodzaak te overtuigen de immigratie van kansarme migranten te beperken. Het kabinet blijft de problemen ontkennen en laat de immigratie en asielcijfers weer oplopen, ondanks vele voorstellen van de VVD om het beleid bij te stellen. Helaas zonder resultaat. De VVD is daar zeer bezorgd over. Kennelijk heeft het kabinet niets geleerd van het verleden. Het weigert zelfs inzicht te geven in de gevolgen van het beleid. Terwijl er in het verleden al lang kosten/baten berekeningen over het beleid zijn gemaakt. "Oliedom" aldus VVD woordvoerder Paul de Krom.

Hieronder vindt u de inbreng van VVD woordvoerder Paul de Krom in het debat. Alleen het gesproken woord geldt.

---

-------

De meeste allochtonen slagen er uitstekend in de weg in onze samenleving te vinden. Zij volgen een opleiding, hebben een baan of een eigen bedrijf. Dat verdient respect en waardering. Over hen gaat dit debat dus ook niet. Waar het wél over gaat is de vraag naar de kosten van laagopgeleide, kansarme immigranten. Het stellen van die vraag vinden wij reëel. Domweg omdat de problemen die daarmee samenhangen reëel zijn. Daarom dringt de VVD er bij dit kabinet ook op aan om het immigratie- en asielbeleid aan te scherpen. Wij zien met grote zorg dat de immigratie- en asielcijfers opnieuw oplopen. Bij die vraag hoort ook inzicht in de kosten van het gevoerde beleid. Net zoals wij dat voor andere beleidsterreinen doen. Maar opeens hangt de minister daar het bordje "verboden toegang" op. Op basis van onzinnige argumenten. "Ik kan geen antwoord geven... Ik evalueer geen burgers, alleen beleid... Het is niet ethisch." Allemaal La-rie-koek! Wij spreken in dit Huis over de kosten van de gezondheidszorg, de vergrijzing, arbeidsongeschikten en de wajong. Daarmee spreekt de Kamer geen moreel oordeel uit over individuen, maar wel over de wenselijkheid van een bepaald type beleid. Ik zie dít niet anders. Het CBS berekende al in 1987 de kosten van immigratie in opdracht van toenmalig minister Brinkman. De Commissie Blok - met behulp van het CPB - berekende de kosten van migratie. Flip de Kam rekent, Pieter Lakeman rekent en Elsevier rekent. Waarom kan de minister dat dan niet? Als de minister deze berekeningen en conclusies niet kan weerleggen, kan hij ze ook niet ontkrachten. Wat een zwaktebod! Dit kabinet heeft gekozen voor het huidige migratiebeleid. Het kan - en moet - zich daarvoor verantwoorden.

De vraag is waarom het CPB in 2003 zo'n studie kon doen zonder dat de emoties alle kanten uit vlogen, zoals nu. Daar kan maar één antwoord op zijn. Omdat de vraag wordt gesteld door een partij die alle moslims het liefst in containers het land uit wil zetten. En zo iedere poging van mensen die in ons land wél mee willen doen consequent in de kiem smoort. Logisch dat er dan onmiddellijk een luchtje aan zit. En aan de andere kant reageert het kabinet met de bekende Pavlov-reactie. Met precies dezelfde morele hoogdraverij waardoor in de jaren '80 en '90 ook geen normaal debat over deze kwestie mogelijk was. Alsof je een hond op zijn staart trapt.
Het eerste half jaar was de minister van integratie goed bezig. Op een aantal belangrijke punten vonden de minister en de VVD elkaar. Maar nu vind ik zijn standpunt oliedom. Hij trapt met open ogen in de val van de belletje trekkende Wilders. Die op een presenteerblaadje precies het beeld krijgt dat hij wil: "zie je wel, "zullie" spelen verstoppertje, maar ik, Geert, zal die elite eens even ontmaskeren". Als de minister gewoon antwoord had gegeven, bijvoorbeeld door het CPB onderzoek uit 2003 - al of niet in aangepaste vorm - te vernieuwen, was de lol er meteen af geweest. Maar nee, hij houdt de deur stevig dicht. En laadt daarmee de verdenking op zich dat niemand mag weten wat zich achter die deur afspeelt. Dom, dom, dom. Treurig is dat al deze zinloze, politieke rookwolken ten koste gaan van het antwoord op een hele serieuze en fundamentele vraag. Namelijk: of immigratie per saldo nu goed is voor Nederland - en onze economie - of niet.

De VVD vindt dat het kabinet openheid van zaken moet geven en verantwoording moet afleggen over het gevoerde beleid. En zich niet moet verschuilen achter een gedetailleerde cijferbrij en verkeerde argumenten. Zonder antwoord te geven op de bovenliggende vraag. Waarom zei de minister eerst dat hij het SCP had gevraagd berekeningen te maken, maar kwam hij daar weer op terug? Wat is er in de tussenliggende weken gebeurd? Is hij door de Vogelaars van zijn eigen partij teruggefloten? Of gingen de berekeningen helemaal de verkeerde kant uit?
De VVD heeft geen behoefte aan gitzwarte wereldbeelden of morele hoogdraverij. Wél aan nuchter problemen benoemen en oplossen. Ik doe een beroep op de minister om gewoon, nuchter en zakelijk de feiten op tafel te leggen. Kom op met dat onderzoek en beantwoord de vraag. Dan kunnen we tenminste weer snel verder.

10 september 2009