Ingezonden persbericht


Persbericht
7 september 2009

Nieuwe locatie: nu op de Ruiterij

De Bunker opent in Maastricht

Op vrijdag 11 september 2009 om 12.30 uur opent de reizende tentoonstelling De Bunker in Maastricht. Locoburgemeester Jean Jacobs zal de openingshandeling verrichten. De Bunker is een project van Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis. Het is een multimediale tentoonstelling over dilemma's in oorlogstijd die draait om de vraag: Wat zou jij doen? De opening van De Bunker sluit aan bij de bevrijding van Maastricht op 14 september 1944.

Programma
Eric Wetzels, directeur van Centre Céramique, zal het welkomstwoord spreken. Hierna volgt een introductie op Anno en De Bunker en een live interview met scholieren van het Porta Mosana VMBO en hun grootouders die aan het project hebben meegewerkt. Vervolgens zal Jacques Giesen, directeur van het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL), de nieuwe tentoonstelling openen die te zien is in het RHCL. Deze unieke tentoonstelling, 'Niet alleen bommen en granaten', geeft een beeld van Maastricht in de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van de bijeenkomst in Centre Céramique kan men deze tentoonstelling in het RHCL gaan bekijken. Centre Céramique zelf toont gedurende de plaatsing van De Bunker kleurenfoto's uit de Tweede Wereldoorlog van de fotograaf Alphons Hustinx.

Locatie gewijzigd
De locatie van De Bunker is gewijzigd: u vindt De Bunker van 11 september tot en met 25 oktober 2009 op de Ruiterij, bij Plein 1992. Toegang is gratis.


1 op de 6 Nederlanders
Nog maar 1 op de 6 Nederlanders heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. De persoonlijke herinneringen aan deze periode dreigen hiermee te verdwijnen. Door burgers van nu in aanraking te brengen met de dilemma's van burgers in oorlogstijd wil De Bunker bijdragen aan het historisch besef en de betekenis van oorlog en vrijheid in onze samenleving. De Bunker is ontwikkeld door Anno en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS in het kader van het programma 'Erfgoed van de Oorlog', de Mondriaan Stichting en het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg. De Bunker reist langs zeven steden in Nederland (zie www.tweedewereldoorlog.nl). In Maastricht dragen Centre Céramique en het Regionaal Historisch Centrum Limburg ook bij aan de tentoonstelling.

Openingstijden en bezoek scholen
De Bunker is van 11 september tot en met 25 oktober 2009 iedere dag open voor publiek van 12:30 tot 17:00 uur (zaterdag vanaf 10:00 uur, zondag vanaf 12:00 uur). Doordeweeks kunnen schoolklassen De Bunker (op afspraak) bezoeken van 9:00 uur tot 12:30 uur. De Bunker staat op de Ruiterij, bij Plein 1992 en op loopafstand van het station van Maastricht. De toegang is gratis. Voor scholen in Maastricht is een speciaal lesprogramma ontwikkeld. Het lesmateriaal is vanaf 10 september 2009 gratis te downloaden via de website www.tweedewereldoorlog.nl. Scholen die willen deelnemen aan het lesprogramma dienen vooraf een afspraak te maken door een mail te sturen naar secretariaat@anno.nl.



Ingezonden persbericht