Woonbond


11-09-2009

Commissie Aedescode tikt Mitros op de vingers

De Utrechtse corporatie Mitros heeft André Thomsen ten onrechte afgewezen als kandidaat voor de Raad van Commissarissen (RvC). Dat is het oordeel van de Commissie Aedescode naar aanleiding van een klacht van Thomsen en de Woonbond hierover.

De commissie vindt dat afwijking van bindende voordrachten van huurdersorganisaties voor leden van de RvC op objectieve en dus toetsbare gronden moet berusten. Volgens de commissie had Mitros de voorgedragen Thomsen gewoon moeten benoemen, omdat de bezwaren tegen hem louter subjectief waren, terwijl hij (meer dan) volledig beantwoordde aan de gestelde eisen en het profiel.

De kwestie speelde al een tijdje geleden. Omdat er een vacature ontstond in de RvC van Mitros is Thomsen in april 2007 voorgedragen door de huurdersorganisaties Mitropool en VBN. Daarbij zijn beide niet over één nacht ijs gegaan. De kandidaten zijn geworven via een open procedure en de selectie heeft plaatsgevonden met hulp van een extern en deskundig bureau. De kandidaat voldeed aan alle vereisten. Daarnaast paste Thomsen ook volledig in het door Mitros opgestelde profiel voor de vacature. Niet zonder reden waren de huurdersorganisaties van mening dat zij met André Thomsen een meer dan goede kandidaat hadden gevonden. De verbazing was dan ook groot toen de RvC de kandidatuur van Thomsen vijf maanden later afwees. Als reden werd gegeven dat de persoonlijke geïnvolveerdheid van de voorgedragen kandidaat het vormen van een onafhankelijke zienswijze, zoals dat van een commissaris verwacht mag worden, in de weg zal staan.

De Woonbond is blij met de uitspraak van de Commissie Aedescode. Hiermee wordt duidelijk dat wie een bindende voordracht voor een zetel in de RvC wil afwijzen daar zeer goede, objectieve en toetsbare redenen voor moet hebben. En die had de Utrechtse corporatie niet. De uitspraak is ook belangrijk omdat het in de praktijk regelmatig voorkomt dat gekwalificeerde kandidaten van huurdersorganisaties om onduidelijke redenen door de corporatie worden afgewezen. Dat doet afbreuk aan het in het BBSH opgenomen voordrachtsrecht. Ook Thomsen is tevreden over de uitspraak. Mitros en de VBN (Vereniging Bewonerscommissies Nieuwegein) wijzen erop dat de Aedescommissie naast haar negatieve oordeel wel haar waardering uitspreekt voor het feit dat Mitros en de beide huurdersorganisaties na het conflict gezamenlijk de voordrachtsprocedure hebben aangescherpt en geobjectiveerd.