Gemeente Haren

Open Monumentendag 2009

zaterdag 12 september

27/08/2009

omd-logo De landelijke Open Monumentendag heeft dit jaar als thema `Op de kaart'. Aansluitend heeft de gemeente Haren op zaterdag 12 september een aantal activiteiten voor u op de kaart gezet.


* Route
Er is een route uitgestippeld langs een aantal objecten van de Harener Historische Kaart en start bij het informatiecentrum voormalig Klooster Yesse (open van 11-16u). De route is vanaf 7 september gratis op te halen op het gemeentehuis of bij de bibliotheek. De Harener Historische kaart zelf is met toelichting te koop bij Boomker Savenije, Rijksstraatweg 205, te Haren. Als u de kortingsbon uit de cultuurspecial van Haren de Krant uitknipt en meeneemt naar boekhandel Boomker, dan krijgt u een korting van EUR 1,00 op de historische kaart plus boekje. Er zijn maximaal 250 stuks beschikbaar en op = op! Reguliere prijs is: EUR 7,90.
* Wandelroute
In het centrum van Haren is er een wandelroute uitgezet. Op verschillende plaatsen zijn historische foto's te zien met daarbij een korte beschrijving van de vroegere situatie of het betreffende (gesloopte) pand, bijvoorbeeld het oude gemeentehuis.
* Boekje
Ook is er aandacht voor onze gemeentelijke monumenten. Ter gelegenheid van deze open monumentendag willen wij deze beeldbepalende panden `op de kaart' zetten. We geven daarom een boekwerkje uit daarin een korte beschrijving en een foto. Het boekje is in week 37 voor de geĂŻnteresseerden gratis af te halen op het gemeentehuis. Het gaat om een beperkte oplage dus op=op.
* Dorpskerk
De Dorpskerk aan de Rijksstraatweg 188 te Haren is weer van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De toren kan worden beklommen (tot 16 uur) en er zijn oude kaarten te bekijken waaronder de militair topografische kaart van Hottinger uit 1792-1794.
* Nicolaaskerk
De Nicolaaskerk aan de Irenelaan 2 is geen monument, maar het parochiebestuur wil de historie van de kerk `op de kaart' zetten' zij zijn daarom op de Open Monumentendag van 10-17 uur geopend. Er zijn o.a. rondleidingen, religieuze attributen zullen met uitleg tentoon worden gesteld, voor kinderen is er een puzzeltocht door de kerk uitgezet.

U kunt op de site van de Open Monumentendag kijken naar het landelijke programma.
Voor meer informatie kunt u mailen naar: c.m.folkerts@haren.nl