Gemeente Lelystad

Open monumentendag 12 september

Vrijdag 28 augustus 2009

Zaterdag 12 september doet Lelystad voor de eerste keer mee aan de landelijke Open Monumentendag.

Het bleek niet moeilijk om in Lelystad cultuurhistorisch interessante gebouwen en plekken (monumenten van de toekomst) te benoemen. Er moest zelfs een keuze worden gemaakt.

Op de kaart

Het landelijke thema van Open Monumentendag 2009 is dit keer `Op de kaart'. En Lelystad is letterlijk op de kaart gezet. Een uitgelezen moment dus om aan dit landelijke evenement mee te gaan doen. Dus: nodig familie en kennissen uit. Neem de gratis bus, stap aan boord van een zeilschip en bekijk een paar bijzondere plekken in Lelystad!

Programma van 11.00 tot 16.00 uur:

Rode draad van het programma is de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de stad. Er zijn speciale activiteiten op vijf verschillende kustlocaties. Van 11.00 tot 17.00 uur rijdt er een gratis pendelbus langs de Lelystadse kust. Bovendien varen tussen Bataviahaven en Lelystad-Haven traditionele zeilschepen van Naupar. Voor EUR 5,00 kunt u meevaren.

Scheepsarcheologie:


* Ontvangst door een zingend duo dat de gasten begeleidt naar twee grote scheepswrakken op het buitenterrein van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

* Verhalenvertellers brengen het leven aan boord en de ondergang van deze schepen tot leven.

* Rondleidingen door het gebouw voor scheepsarcheologie en het inpandige Nationaal Scheepsarcheologisch Depot met tienduizenden scheepsarcheologische vondsten.

De Bataviawerf:


* 50% korting op de entreeprijs.

* Rondleidingen op de Batavia en over De 7 Provinciën.
* Rondleiding langs de ambachtelijke werkplaatsen, waar oude ambachten tot leven komen.

* Bezoek aan de tentoonstelling Michiel de Ruyter & De 7 Provinciën.
* Kanonschieten om 14.00 en 16.00 uur.

Nieuw Land Erfgoed:


* Doorlopende filmvoorstelling over de opbouw van Lelystad.
* Gratis bezoek aan het museum waar de geschiedenis wordt verteld van Flevoland, de grootste polder ter wereld, ontstaan uit het Zuiderzeeproject. In het museum worden met vaste en tijdelijke tentoonstellingen de achtergronden en de belevenissen van bewoners van Flevoland ver voor, tijdens en na het Zuiderzeeproject verteld.

* Centraal informatiepunt tijdens Open Monumentendag.

Voormalig werkeiland Lelystad-Haven:


* Passagiers die aankomen met bus of boot worden door gidsen meegenomen voor een wandeling over deze unieke plek vol historie. Er is heel veel te zien van de oorspronkelijke bebouwing. Wat het extra boeiend maakt, zijn de verhalen over hoe de pioniers hier leefden en wat zij meemaakten.

* Ook kan men ervoor kiezen om zelf de wandelroute te lopen. Bij de bushalte zijn wandelboekjes verkrijgbaar met de route, waarin ook de verhalen worden verteld.

Gemaal Wortman:


* Gemaal Wortman wordt door Waterschap Zuiderzeeland speciaal tijdens Open Monumentendag opengesteld voor publiek
* Medewerkers verzorgen rondleidingen en geven informatie over de grote rol die dit gemaal heeft gespeeld bij het droogleggen van oostelijk Flevoland.

---