Gemeente Bussum

Open Monumenten Dagen 12 en 13 september

Bussum met oude prentbriefposters op de kaart

Het landelijk thema van de Open Monumenten Dagen op 12 en 13 september) is âOp de Kaartâ: Plattegronden, prentbriefkaarten, speelkaartenâ¦â¦.alles kan. Bussum heeft gekozen oude prentbriefkaarten te tonen, die de grandeur van het centrum van destijds weergeven. Uiteraard ontbreken plattegronden niet. De werkgroep van de Historische Kring Bussum heeft voor de jaarlijkse Open Monumenten Dagen op 12 en 13 september een verrassend en interessant programma in het centrum van Bussum voorbereid. Speciaal hiervoor hebben ruim 20 ondernemers langs de route historische prentbriefkaarten op posterformaat in de etalage hangen.

Â

Amsterdamse zomervillaâs in winkelhart

In de aantrekkelijke uitgave âBussums Historische Wandelingâ met de titel âAmsterdamse zomervillaâs in winkelhartâ wordt in 26 paginaâs een unieke wandelroute beschreven met veel informatie en afbeeldingen van oude prentbriefkaarten. Het gaat over de grandeur, maar ook over de rafelrandjes ervan. Daarnaast bevat het nieuwe nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift boeiende artikelen over Bussum op de kaart. Artikelen over historische kaarten, bijzondere tableaus op gevelwanden, de geschiedenis van Huize Mariënburg, uitgaansgelegenheden, het Nassaupark, en nog veel meer. Ook dit tijdschrift bevat veel fraaie historische fotoâs. Losse nummers van het tijdschrift (⬠7.50 euro) en wandeling (⬠2.50 euro) zijn verkrijgbaar bij de Historische Kring, Huizerweg 54, tijdens het Open Monumentenweekend en bij boekhandel Los.

Rondleiding ook door kloostertuin.

Op zaterdag 12 en zondag 13 september worden rondleidingen gegeven.

Van 12.00 tot 16.00 uur kunt u bij het centraal informatie punt, in een tent nabij de bibliotheek aan de Brinklaan, alle informatie krijgen. Deze plek is ook het vertrekpunt van de rondleidingen. Tijdens de rondleiding wordt ook de bijzondere achtertuin van Huize Mariënburg bezocht. De totale rondleiding duurt circa 1 uur.

Â

Carillon te bezichtigen

Gedurende de Open Monumenten Dagen is het carillon op het raadhuisplein te bezichtigen en vooral te horen. De beiaardier laat u en uw kinderen deze dagen tussen 12.00 en 16.00 uur graag zien hoe dit instrument werkt.

Â

10.000 fotoâs, Documentatiecentrum extra open!

In alle rust kunt u het omvangrijke foto- en documentenarchief raadplegen en op zoek gaan naar oude fotoâs van uw huis, straat en buurt of andere bijzondere documenten of kaarten bekijken. Mocht uzelf oude fotoâs van uw huis, straat of buurt bezitten, dan zijn wij daar natuurlijk in geïnteresseerd: brengt u die vooral mee! Medewerkers van de Kring zijn aanwezig om u te helpen.

Het documentatiecentrum van de Historische Kring is gevestigd aan de Huizerweg 54. Tijdens het Open Monumentenweekend is dit centrum van 12.00 tot 16.00 uur geopend. Maar ook op donderdagavond 10 sept. en vrijdagavond 11 sept. van 19.00 tot 21.00 uur kunt u terecht.