Gemeente Midden Delftland


Programma Open Monumentendag 2009

Zoals u vast al opgemerkt heeft, vieren wij op zaterdag 12 september in Midden-Delfland uitgebreid Open Monumentendag. De vrijdag ervoor zetten de kinderen van groep zeven van onze basisscholen bij de oude dorpskerk van Maasland voor de tweede keer de Kinder Monumentendag op de kaart. Het huiswerk van de kinderen zal de basis zijn waarop we de Open Monumentendag voeden en invulling geven aan dit landelijke thema âOp de Kaartâ.

Â
Kaarten en plattegronden: je kunt er uren naar kijken. Ze geven je informatie over verleden en heden. Ze geven informatie over waterwegen, straten, dorpen en steden. Ze geven identiteit aan een gebied. Onze Midden-Delflandse jeugd zal eigen kaarten van onze dorpen maken waarin de kinderen een beeld geven van verleden, heden, maar ook van de toekomst. Onder het motto âonderwijs helpt onderwijsâ zullen MBO-leerlingen van het Lentiz-college daarbij als onderwijsassistent behulpzaam zijn. De drie bibliotheken in onze gemeente trekken alles uit de kast om de kinderen met raad en daad bij te staan in het vervaardigen van hun opdracht en richtten daarvoor speciale tafels in.

Â

Het werk van onze jeugd is op zaterdag 12 september van 10.00 uur tot 16.00 uur te zien in de Nederlands Hervormde Kerk, Kerkplein 1 in Maasland.

Â

De gemeente Midden-Delfland nodigt alle Midden-Delflanders van harte uit om deze expositie van onze jeugd te bezoeken en aansluitend een bezoek te brengen aan de expositie âMidden-Delfland op de Kaartâ in Museum de Schilpen, âs Herenstraat 24 in Maasland. Rob Budde, voorzitter van dit museum, informeert u over de kaarten en kaartbeelden in verleden en heden. Rondom de Schilpen is voor de eerste keer een kleine culturele markt georganiseerd die zeker een bezoek waard is.

Â

Ook in onze andere dorpskernen is het thema âOp de Kaartâ als uitdaging opgepakt en verwerkt in interessante programmaâs waarin monumenten en cultuur centraal staan. Nieuw dit jaar zijn: Â
* De rondleidingen door leden van de Monumentencommissie in de dorpskernen en in het buurtschap ât WoudtÂ

* De groeiende expositie âzaaien, groeien, oogstenâ in het atelier van beeldend kunstenaar Rina Groot in Schipluiden
* Het podium op culturele markt in Den Hoorn waar veel te zien en te beleven valt, ook voor de jeugd!

* De eerde genoemde culturele markt rondom museum De Schilpen in Maasland waar ook de jeugd van het Lentiz-college zich op een boeiende wijze presenteert

* Het historisch ontbijt in de Dorpshoeve Schipluiden Â

Dit jaar is ook nieuw, dat alle leden van het college van B&W en de meeste leden van de Monumentencommissie tijdens de Open Monumentendag historisch gekleed gaan. We hopen daarmee een traditie in gang te zetten waarbij ook de inwoners van Midden-Delfland historisch gekleed gaan of hun kleding van een historisch accent voorzien.

Â

Vele mensen en organisaties zetten zich ervoor in om de Open Monumentendag in Midden-Delfland bijzonder en boeiend te laten zijn. Wij hopen oprecht dat andere Midden-Delflanders zich daardoor laten inspireren en op pad gaan. Er valt veel te zien en er valt veel te genieten.

Wij wensen u een mooie, gezellige en boeiende Open Monumentendag in Midden-Delfland toe.

Â

Programma

Het volledige programma kunt u onderstaand downloaden. Ook vindt u het programma in de bibliotheken van Den Hoorn, Schipluiden en Maasland en op de volgende informatiepunten:

Â

Schipluiden
Informatiepunt: De Dorpshoeve Keenenburgweg 10 - Schipluiden - (015) 380 92 79 / dedorpshoeve@caiway.nl

Â

ât Woudt
Informatiepunt: Koffiehuis De Hooiberg (015) 380 93 67 / www.dehooiberg.nu

Den Hoorn
Informatiepunt: Bibliotheek Den Hoorn / Culturele markt Fluitekruid 62 Den Hoorn - (015) 261 18 38 / www.bibliotheekdenhoorn.nl

Â

Maasland
Informatiepunt: Museum de Schilpen âs-Herenstraat 24 Maasland - (010) 591 36 58 / www.schilpen.nlÂ


* Programma Open Monumentendag 2009.pdf (223,95 KB)