Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

d'RAW & Martha Cooper
notorious visuals
12 september - 1 november 2009

Notorious Visuals toont hedendaagse kunst in relatie tot de hiphop subcultuur en vooral de visuele kant ervan. Tijdsdocumenten en beeld- en geluidsmateriaal hebben de geschiedenis, de stand van zaken en de esthetica binnen de subcultuur tot onderwerp. Omdat in Nederland graffiti al in 1983 museaal tentoongesteld werd, is de historie nadrukkelijk aanwezig in Notorious Visuals

d'RAW
Een expositie die de relatie tussen hedendaagse kunst en graffiti thematiseert met tekeningen waarin het ongepolijste, directe handschrift van de kunstenaar centraal staat.

Van autonoom werk tot corpus delicti brengt d'RAW met een open blik historisch, baanbrekend, simpelweg opzienbarend of anderszins interessant papier-pen materiaal voor zowel buiten- als binnenruimte bij elkaar.

d'RAW toont zeer divers werk van 43 internationale kunstenaars uit het heden en het recente verleden.
. De pioniers uit New York zijn bijvoorbeeld vertegenwoordigd met Futura 2000, Dondi, Seen, Blade, Bill Blast of Koor. Hun schetsen en tekeningen ontrafelen primair de methode van een zich dit moment zelf uitvindende visuele praktijk.
. Tot die praktijk hoort naast de internationaal bekende Swoon, Barry McGee, Fafi, Honet of Os Gemeos ook de Nederlander Boris Tellegen, die vanuit zijn indrukwekkend verleden als Delta evolueert naar complex ruimtelijk werk.
. Het kunstenaarsduo Herakut dat filigrane tekeningen met realistisch spuitwerk combineert.
. De Franse tekenaar Dran met zijn cynisch - aandoenlijke scènes.
. De character- georiënteerde fantasma van Ekundayo The Dulk.
. Waar de tekeningen van Herakut en Dran bijvoorbeeld opiniërend de gemoedstoestand van de eigen cultuur weergeven of de maatschappij bevitten, volgt Christine Würmell juist het spoor van deze in een empirisch onderzoek naar het andersoortige.
. De Franse Anne-lise Coste grijpt de beeldtaal van graffiti juist aan vanwege de directe emotie, beladenheid en ressentiment en verweeft deze met invloeden uit de Franse schilderkunst van de jaren 50 van de 20e eeuw.
. Een buitengewone positie binnen d'RAW is weggelegd voor de inmiddels bijna zeventig-jarige wegbereider Harald Naegeli. Hij was vanaf 1977 als de 'sprayer von Zürich' actief en werkte de afgelopen maanden weer in de openbare ruimte van Düsseldorf.. Ook zijn werk wordt voor het eerst in Nederland getoond.

Martha Cooper - Subway Art & We B*Girlz

Fotojournaliste en antropologe Martha Cooper portretteerde in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw de opkomende graffiti scene in New York. Samen met Henry Chalfant publiceerde ze de foto's in het inmiddels legendarische fotoboek Subway Art in 1984, een jaar waarin het enorme succes van hiphop nog niet te anticiperen viel. Sindsdien volgt zij hiphop cultuur wereldwijd. Een bijzonder project in deze context is de fotoserie We B*Girlz (2005), waarin Cooper vrouwelijke breakdancers, graffiti schrijvers, DJ's en organisatoren portretteert om meer aandacht te schenken aan de actieve vrouwen in de Hiphop. Foto's uit de We B*Girlz serie en van Subway Art zijn nu in SCHUNCK* te zien. Martha Coopers foto's en boeken zijn binnen de hiphop buitengewoon populair en zowel in verleden als tegenwoordig beeldbepalend.

///////