Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF wil premiefinanciering patiëntenorganisaties

12 september 2009

De NPCF roept op tot een premiefinanciering van patiëntenorganisaties. De huidige subsidieregelingen belemmeren samenwerking tussen de diverse organisaties en een bundeling van expertise en krachten. De huidige regeling werkt ook onterechte beschuldigingen in de hand dat de patiënten- en gehandicaptenorganisaties niet onafhankelijk van hun financiers kunnen opereren.

De NPCF is voorstander van het behoud van de diversiteit en de herkenbaarheid voor de diverse categorieën van patiënten, in combinatie met een efficiënt ingerichte ondersteuningsorganisatie voor alle partijen. Een andere financieringswijze en de mogelijkheid tot samenwerking belicht beter en sterker de inbreng van patiëntenorganisaties in het kwaliteitsbeleid van verzekeraar en zorgaanbieder. Ook worden de mogelijkheden vergroot om patiënten voldoende te ondersteunen in het hanteren van hun chronische aandoening met nieuwe producten en diensten zoals ICT toepassingen. Patiëntenorganisaties kunnen dan nog beter dan nu inspelen op het nieuwe maatschappelijke krachtenveld van verzekeraars en aanbieders dat is ontstaan na de stelselwijziging en de veranderende vraag van patiënten. Die willen zelf de regie hebben op de kwaliteit van hun eigen zorg en leven.

De NPCF heeft al diverse malen gepleit voor een heldere financieringsregeling die recht doet aan diversiteit maar versnippering van krachten tegengaat. Met die insteek heeft de NPCF al afgelopen maart een petitie aan het ministerie aangeboden samen met CG-Raad, Diabetesvereniging Nederland en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen. De petitie werd mede gesteund door vertegenwoordigers van verzekeraars, zorgaanbieders en zorgverleners. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft nog niet gereageerd op deze petitie.

De NPCF ontvangt een deel instellingssubsidie maar is in toenemende mate afhankelijk van projectsubsidies. Deze komen grotendeels van de overheid. De NPCF legt hierover verantwoording af aan haar leden. De projecten inclusief de subsidieaanvragen zijn voor iedereen in te zien op de website van de NPCF. Ook de werkplannen en jaarverslagen zijn openbaar. De NPCF werkt met een klein bureau bestaande uit 28 fte en heeft een jaarlijkse begroting van 2,5 mln. Hoewel de NPCF haar uiterste best doet om zo transparant en controleerbaar mogelijk te zijn, constateert zij de schijn tegen te hebben over haar onafhankelijke positie. Een andere financieringsvorm kan de onafhankelijke positie van PGO organisaties bevestigen.

Het dossier EPD is een dossier waar tegenstanders telkens de onafhankelijke positie van de NPCF in twijfel trekken. De NPCF zet zich al jaren in voor een EPD in de vaste overtuiging dat dit een aanzienlijke verbetering oplevert voor patiënten/zorgconsumenten. De huidige inefficiënte wijze van werken in Nederland leidt tot onnodige vertragingen, medicatie en overdrachtsfouten en foute diagnoses. De NPCF volgt de ontwikkeling van het EPD kritisch en stimuleert een verantwoorde invoering van een elektronisch zelfzorgdossier in het belang van veel patiënten in Nederland.

> Bekijk de petitie