Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

Op de kaart
Open Monumentendag

OPEN HUIS zaterdag 12 september - 10:00-17:00 uur

Op zaterdag 12 september aanstaande is het weer Open Monumentendag. In het kader van het landelijke thema 'Op de kaart", stelt Utrecht de universiteit centraal. Ruim zeventig monumenten openen hun deuren waarvan liefst 38 in relatie tot het thema.

Open Monumentendag stelt dit jaar in het kader van het landelijke thema 'Op de kaart' de universiteit centraal. Een groot aantal (voormalige) universiteitspanden gaat open voor publiek, waaronder het Paleis van Lodewijk Napoleon (nu bibliotheek), Fort Hoofddijk (met Botanische Tuinen), de gebouwen op het Veeartsenijterrein, het Academiegebouw en de Sterrenwacht. In een aantal panden komt de universitaire geschiedenis weer tot leven. In het voormalige Rudolf Magnus Instituut aan de Vondellaan geeft oud rector magnificus en hoogleraar neurobiologie Willem Hendrik Gispen een tweetal openbare colleges over de historie van het Instituut en het hersenonderzoek. Op het Veeartsenijterrein achter de Biltstraat zijn rondleidingen langs de panden en geeft dierenarts Paul Overgaauw twee beeldpresentaties over 'Dieren en dierenartsen aan de Biltstraat 1821-1988'. In het Academiegebouw en de Oude Hortus zijn historische filmbeelden te zien over "De Universiteit in de vorige eeuw" en op Oudegracht 320 - het voormalig Instituut Tandheelkunde - is een tentoonstelling met uitleg over de historie van de tandheelkunde. Aanhakend op het landelijke thema 'Op de kaart' is in de Universiteitsbibliotheek op de Uithof een expositie van bijzondere kaarten uit de kaartencollectie van de universiteit. Het Utrechts Archief laat in de gerestaureerde rechtbank aan de Hamburgerstraat oude kaarten zien van de stad Utrecht.

Voor de binnenstad is weer een wandelroute uitgezet. Een gratis pendelbus rijdt langs het Veeartsenijterrein, fort Hoofddijk en de Uithof. Muziekhuis Utrecht verzorgt wederom professionele optredens in opengestelde monumenten.

Aorta
Ook Aorta opent 12 september haar deuren. Het architectuurcentrum is gehuisvest in een monument: Achter de Dom 14. Achter de Dom lag net buiten het Romeinse Castellum. In de middeleeuwen bevond zich op deze plek waarschijnlijk het gerechtsgebouw van de proost, de leider van de geestelijke instelling. In de kern is het middeleeuws, maar het pand heeft sindsdien diverse verbouwingen ondergaan. In de 19e eeuw was het bijvoorbeeld het Hoofdpostkantoor, nu aan de Neude. Vanaf de jaren 70 kreeg het pand een museale functie. Sinds 1996 heeft Aorta er haar intrek in genomen. Het platform voor de hedendaagse architectuur, op een plek waar het bouwhistorisch verleden spreekt.

U bent welkom tussen 10:00 en 17:00.

Meer informatie
Meer informatie over de opengestelde monumenten en het cultureel programma vindt u op onze website www.aorta.nu, www.openmonumentendagutrecht.nl en in de speciale Monumentenkrant in het Stadsblad van 3 september.
---

Noot voor de redactie -