Gemeente Heeze-Leende


Heeze-Leende op de kaart met bijzondere activiteiten tijdens Open Monumentendag op 12 september 2009

Tijdens Open Monumentendag 2009 zet Heeze-Leende zich op de monumentale kaart door bijzondere activiteiten te organiseren. Verschillende deelnemers hebben de handen in elkaar geslagen om eigen inwoners en bezoekers te laten genieten van al het moois dat Heeze-Leende te bieden heeft. Grote en kleine monumenten worden op een speciale manier in het zonnetje gezet.

Heel speciaal

De activiteiten vinden vrijwel allemaal plaats op zaterdag 12 september van 12.00 uur tot 16.30 uur. En daar zijn heel bijzondere bij. Kasteel Heeze bijvoorbeeld heeft de poorten wijd open en nodigt bezoekers uit om ook een kijkje te nemen in de privétuin waar een eeuwenoude moerbeiboom te bewonderen valt. Ook dit jaar heeft die vrucht gedragen. Vanaf Kasteel Heeze kunnen belangstellenden mee met de boswachter van Brabants Landschap naar de ijskelder achter het kasteel. Voor deze ene keer kan de ijskelder ook aan de binnenkant bekeken worden. De vleermuizen zullen er in deze tijd weinig last van hebben. De wandeling gaat langs het oude sluisje in de kasteelgracht waar veel over te vertellen valt.

Â

Deze zaterdag is de pastorietuin van de St. Martinuskerk open. Het IVN Heeze-Leende heeft er hard aan gewerkt om deze weer mooi op orde te krijgen. Gidsen van het IVN nemen bezoekers graag mee en vertellen over de monumentale bomen. Onder de beuk kan nog geluisterd worden naar spannende verhalen.

Â

Â

In Leende worden rondleidingen in de kerk gehouden en kan de toren beklommen worden door iedereen die trappen kan lopen. Het uitzicht boven is prachtig. In de kerk zijn ook aquarellen en tekeningen te zien van dezelfde kerk van de hand van Max Farjon.

Â

Â

Bij het Brouwershuis van Leende waar ook het VVV gevestigd is, zijn tekeningen te zien van hoe het er allemaal in de nabije toekomst uit moet gaan zien. Het Brouwershuis gaat uitbreiden en de tekeningen zijn tijdens Open Monumentendag te zien. Er wordt deskundige toelichting bij gegeven.

In Sterksel nodigt Stichting Kempenhaeghe geïnteresseerden uit om een bezoek te brengen aan het klooster en de kapel van Providentia.

Â
Programma en fietsroute

Er zijn nog veel meer activiteiten die op zaterdag 12 september plaatsvinden. Deze zijn allemaal op een rijtje gezet. Een overzicht hiervan is vanaf 4 september beschikbaar onder andere bij de VVVâs in Heeze en Leende, in het gemeentehuis en in de bibliotheken binnen de gemeente.

Alle activiteiten vinden plaats langs een fietsroute die in het kader van Open Monumentendag opnieuw uitgegeven wordt: Van dân Hoed, dân Blaos en dân Os, een rondgang langs grote en kleine monumenten en door het prachtige natuurschoon van de gemeente Heeze-Leende. Een fietsroute van 32 kilometer die ook geschikt is voor mensen in een rolstoel of met scootmobiel. De routebeschrijving is zaterdag 12 september en zondag 13 september gratis af te halen bij de VVVâs in Heeze en Leende. Het VVV in Heeze is daarvoor speciaal ook op zondag open van 10.00-13.00 uur.

Feestelijke start

Het programma met Open Monumentendag start op feestelijke wijze met de opening van de gerestaureerde schop bij Strabrecht 37 in Heeze. Die activiteit wordt opgeluisterd door een deel van de kudde Kempische Heideschapen onder begeleiding van tromgeroffel en muziek van de Heezer Fanfare Sint Nicasius. De schapen vertrekken rond 11.00 van de Plaetse met herder en honden en arriveren om 12.00 uur op Strabrecht. Op de Plaetse houdt Kunstkring Eymerick datzelfde weekend haar creatieve dagen.