Skatebond Nederland

Persbericht skeeleren

Arjan Smit pakt ook laatste etappe, Crispijn Ariëns wint klassement

Arjan Smit heeft zaterdag in Rijssen de veertiende en laatste etappe gewonnen van de Univé World on Wheelscompetitie. In de eindsprint heuvelop versloeg de meervoudig Nederlands kampioen Arjan Smit (DSB) de Nefitrijders Sjoerd Huisman en Gary Hekman. Het was ook nog eens Smits 100e zege in het skeeleren. Crispijn Ariëns was al zeker van de winst in het eindklassement.

Voor Arjan Smit, die het in Rijssen zonder ploegmaats moest doen, was het de tweede overwinning in acht dagen, na die vorige week in Twello. Smit: "Het doet me goed dat het in zo'n zware wedstrijd weer lukt. De aankomst hier ligt mij goed, met die heuvel. In het aangaan van de sprint was ik de andere favorieten een stap voor." Het parcours was een ronde van 1,7 km met een beklimming en een afdaling. Het was een tactisch spel: Smit wachtte lang af, Huisman en Hekman ook. "De mannen waar ik rekening mee moest houden zaten steeds achter me," aldus Smit, die onlangs al zijn overwinningen eens heeft opgeteld en uitkwam bij 99. De 31-jarige Nijevener skeelert al meer dan 20 jaar wedstrijden. Hij begon zijn carrière bij de jeugd. Van 1999 tot en met 2005, zeven jaar op rij, was hij kampioen op de weg. Ook behaalde hij verscheidene EK-medailles en in 2002 zilver op het WK op de puntenkoers.

"Jammer, ingepakt door een oud-ploeggenoot," reageerde nummer twee Sjoerd Huisman. "Ik hoop dat hij me er van de winter een paar teruggeeft, dan staan we weer gelijk," schertste de natuurijskampioen. Huisman won één etappe in de competitie. Met goede resultaten op de Wereldspelen, waaronder een vierde plek op de 1000 meter, en een wat minder succesvol EK beschouwt Huisman zijn seizoen toch als redelijk geslaagd.

Gary Hekman, die in 2006 en 2008 marathonkampioen was, noemde het verlies 'heel naar'. "Arjan Smit pakte het aan zoals wij vreesden. Hij stapte op hetzelfde moment als Sjoerd opzij, zodat wij niet konden passeren. Daarna had hij een gaatje en kwamen wij er niet meer voorbij."

Klassementswinnaar Crispijn Ariëns reed niet in Rijssen, omdat hij voor het WK in China is. Ariëns (20) brak dit seizoen door. Behalve het eindklassement van de World on Wheels won hij ook een etappe, een bronzen medaille op de EK-punten-afvalkoers op de piste en de Nederlandse titel op de puntenkoers op het NK baan.

Geert-Jan van der Wal had de hele race hard gewerkt om een gunstige uitgangspositie te creëren voor zijn ploegmaats Huisman en Hekman. De ploeg Skatemill-Powerslide lukte het om Pascal Briand nog een trapje hoger in het eindklassement te krijgen: tweede. De vierde plaats was daarvoor voldoende. Briand passeerde daarmee Bart Swings (3e) in het klassement, die op het WK in China zit.
Pieter-Jan van Eck (Univé-Stouwdam) finishte als vijfde, nadat hij met vier ronden te gaan nog een ontsnapping geprobeerd had. Van Eck zou naar het WK gaan, maar kreeg geen permissie van zijn schaatsploegleider René Ruitenberg. "Jammer, maar hij heeft het laatste woord. De schaatsbelangen wegen financieel toch zwaarder," aldus Van Eck.

Jouke Hoogeveen, vorige week de snelste in de open wedstrijd in Beneden-Leeuwen, ging ook nog serieus in de aanval. Hij kreeg Jurrian Haasjes mee, maar die moest met nog zeven ronden te gaan afhaken. Eerstejaars A-rijder Thijs Smets (Vlaardingen) eindigde voor de tweede keer dit seizoen op een verdienstelijke zevende plaats.

RTV Oost zendt zondagavond in de sportuitzending van 18.00 uur een samenvatting uit, met later op de avond herhalingen. De uitzending kan een dag later ook op internet worden bekeken via 'uitzending gemist'.

Dames (25 km)

Sara Bak won de wedstrijd bij de vrouwen. De 26-jarige Deense was op haar verjaardag een fractie sneller dan Hilde Goovaerts. Diens landgenote Britta Vantournhout eindigde als derde.

Sara Bak, die haar tijd verdeelt tussen wedstrijden in Nederland en Frankrijk, handhaafde haar derde plaats in het Univé World on Wheelsklassement. "Eigenlijk dacht ik dat ik te vroeg op kop kwam, maar ik redde het."
Anniek ter Haar was qua puntenaantal al veilig voor de eindzege in het klassement. Ook de nummer twee, Brooke Lochland, stond vast. Beide rijdsters waren niet in Rijssen omdat ze in China zitten voor het WK, waar Sara Bak niet heengaat. Anniek ter Haar (21) beleefde haar succesvolste seizoen tot nu door, met de eindzege in het klassement, haar eerste overwinning in Beilen en meer podiumplaatsen dan ooit.

Hilde Goovaerts zegt nog niet terug te zijn op haar oude niveau na de geboorte van haar zoontje in mei. Maar ze was de hele race veelvuldig voorin te zien en ook haar eindsprint is weer overtuigend. "Het gaat steeds beter. Ik hoop in het schaatsseizoen weer een beetje in vorm te komen," aldus de 33-jarige Vlaamse.

Omdat Elma de Vries ook ontbrak, schoof voormalig Nederlands kampioene Marieke van Hoek (11e) nog een plekje op naar de vierde plaats in het klassement. Er waren geen ontsnappingen van betekenis. De vrouwen gingen met een groep van 27 op de eindstreep af. De junioren Lisanne en Eva Buurman uit Wervershoof finishten verdienstelijk als zevende en negende.

Beloften (30 km)

Sander Corne onderstreepte bij de beloften zijn suprematie van dit seizoen door de dagprijs én het klassement te winnen. Niels Mesu uit Middelburg legde beslag op de tweede plaats en steeg daardoor in het klassement van plaats vier naar twee. Dat ging ten koste van Roy Mulder, die als 18e finishte en daarmee derde in de eindrangschikking werd.

"Het is een prachtig seizoen geweest," aldus Sander Corne, die zijn hele zomer afstemde op het winnen van de Univé World on Wheelscompetitie. "Ik heb er zelfs het Belgisch kampioenschap voor laten schieten. Ik zal volgend jaar graag terugkomen." De Vlaming uit Eppegem heeft er de lange uren in de auto voor over. "Voorheen reden we geregeld wedstrijden in Zwitserland. Dan zit je zeven, acht uur in de auto, daarmee vergeleken valt dit nog wel mee."

Niels Mesu was tevreden met de tweede plaats. "Het was de bedoeling dat het zo zou gaan, maar het moest nog wel even gebeuren,'' aldus de marathonkampioen bij de beloften, die qua leeftijd nog junior is. Volgend jaar A-rijder? "Graag, maar dan moet ik wel eerst een ploeg vinden."

Angelo van der Zwan en Bart Hakkenberg waren twee rijders die een paar keer actief waren in kopgroepen. Bram Versteeg en Roelof Koops zaten daar ook bij. Junior en thuisrijder Martijn Averink, die nog twee broers in het peloton had, demarreerde twee ronden voor het eind. Hij had zich vergist en dacht dat de laatste ronde ingegaan was. Hij werd teruggepakt, maar won nog wel de leidersprijs.

Masters (20 km)

Henk Lankhof zegevierde bij de masters. Het was voor de man uit Aalten twee jaar geleden dat hij iets had gewonnen. Hij versloeg in de eindsprint Nederlands kampioen Albert Bakker (Scharmer) en Jean-Luc Ostyn (België). Bauke Thijsseling (Sint-Nicolaasga) schreef het eindklassement op zijn naam.

"Ik ben erg blij dat het weer goed gaat," aldus Lankhof. "Vorig jaar was een heel slecht jaar. Ik was geblesseerd na een valpartij en ik dacht aan stoppen. De jongens hebben me omgepraat. We besloten meer voor de dagprijzen te gaan in plaats van het klassement. Dit seizoen heb ik zes wedstrijden gereden van de twaalf."

Jean-Luc Ostyn had geprobeerd uit het peloton te demarreren, evenals zijn ploegmaat André van Espen. Zij moeten het niet van hun sprint hebben. Klassementsleider Bauke Thijsseling en nummer twee Rob Jager hielden de boel echter bij elkaar. "Het was best nog spannend, maar als je de leiding in handen hebt mag je die eigenlijk niet meer weggeven," vond eindwinnaar Thijsseling. Derde in het eindklassement werd Carlo van der Zwan.

Uitslagen en klassementen: www.skatebond.nl, klik op 'Uitslagen en klassementen', 'Landelijke klassementen' en 'Univé World on Wheels'.