Gemeente Beek


Open Monumentendag 2009: Beek op de kaart

Beek, 7 september 2009

Â

De gemeente Beek neemt ook dit jaar weer deel aan de landelijke Open Monumentendag. De organisatie van deze dag, zondag 13 september, wordt verzorgd door de Heemkundevereniging Beek. Er is een fietstocht van ca. 15 km. uitgezet langs diverse monumenten en bezienswaardigheden.

Â

De drieëntwintigste landelijke Open Monumentendag heeft als thema âOp de kaartâ. De organisatie in Beek sluit aan op dit landelijke thema met het thema âBeek op de kaartâ. Beekse monumenten die op een of andere manier ooit op de kaart zijn gezet, worden nu in de schijnwerper geplaatst. Het zijn vaak markante gebouwen die een ankerfunctie hebben of op een bijzondere of bepalende plek zijn gelegen. Al van oudsher worden deze gebouwen aangegeven op landkaarten of plattegronden, topografische kaarten, uitbreidingsplannen, gravures en ontwerptekeningen. Ze worden beschreven in reisgidsen en zijn op een ansichtkaart verkrijgbaar. Meestal zijn dit dezelfde gebouwen die ook de verbeelding van kunstenaars prikkelen en inspiratie geven voor tekeningen, schilderijen en gedichten.

Â

De fietsroute voert langs het Heemkundemuseum, waar oude en nieuwe kaarten van Beek worden gepresenteerd. In het gemeentehuis is de oude raadszaal geopend met de tentoonstelling âBeek in ansichtkaartenâ. In de âhoeskamer van Beekâ, café Frusch, worden schilderijen van Johan Pelser geëxposeerd met als onderwerp âBeekâ. Let op: aan deze tentoonstelling is een prijsvraag verbonden! Cave De Wittenberg in Genhout presenteert een proeverij van wijnen uit diverse streken in binnen- en buitenland. In het Elsmuseum wordt natuurlijk geproefd en wel van een van de likeuren of kruidenbitters. De Hubertusmolen is open voor publiek en op de grens van Spaubeek en Geleen kan de typische Limburgse carréboerderij Biesenhof worden bezocht. In het IVN centrum te Spaubeek staan geologische kaarten centraal.

Â

Deelnemers aan de fietstocht kunnen starten tussen 11.00 en 14.00 uur vanaf het Heemkundemuseum (Om de Toren 5 te Beek) of het IVN centrum in Spaubeek (Moorheide 1), waar ze een brochure met route ontvangen. De bezienswaardigheden zijn op vertoon van de brochure ook afzonderlijk te bezoeken. Deelname is gratis.

Â