Ingezonden persbericht


Persbericht - 10 september 2009

Theo Olof ontvangt Radio 4 Prijs van minister Plasterk

Klassieke zender reikt eerste Radio 4 Prijs uit op zondag 13 september

Violist Theo Olof ontvangt zondag 13 september de allereerste Radio 4 Prijs uit handen van minister Plasterk. Olof speelde decennia lang een onderscheidende rol voor het klassieke muziekleven in Nederland als concertmeester bij het Residentieorkest en later het Concertgebouworkest. Ook was hij een stuwende kracht achter het comité dat zich hard maakte voor de komst van het toenmalige Hilversum 4. Nog altijd zet Theo Olof zich in voor jong klassiek talent.

Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden, dat Theo Olof mag schenken aan een goed doel naar zijn keuze. Zondag maakt Theo Olof bekend welk doel hij wil steunen.

Radio 4 Prijs
Radio 4 kent de Radio 4 Prijs toe aan een musicus, ensemble of concertinstelling die zich op onderscheidende manier heeft beziggehouden met het presenteren van klassieke muziek aan een breder publiek. De uitreiking van de Radio 4 Prijs vindt plaats op zondag 13 september vanaf 14.15 uur in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam tijdens een speciaal voor de gelegenheid georganiseerd concert. Optredende artiesten zijn de jonge pianisten Arthur en Lucas Jussen, violiste Liza Ferschtman, pianist Aleksander Madzar, harpiste Lavinia Meijer en het Aurelia Saxofoonkwartet. Maartje van Weegen presenteert het programma. Radio 4 zendt die middag rechtstreeks uit vanuit het Concertgebouw.

Theo Olof

Theo Olof werd op 5 mei 1924 in Bonn, Duitsland geboren. Hij week voor het toenmalige Duitse regime uit naar Nederland. Op 11-jarige leeftijd gaf hij zijn eerste concert met het Concertgebouworkest. Gedurende tientallen jaren was Olof samen met Herman Krebbers concertmeester bij het Residentie Orkest in Den Haag, en nadien bij het Concertgebouworkest te Amsterdam. Olof was tot 1982 hoofddocent viool aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Theo Olof schreef veel over zijn leven als violist. Theo Olof was intensief betrokken bij het tot stand komen van de klassieke radiozender Hilversum 4, nu Radio 4. Theo Olof is violist in ruste maar zet zich nog altijd actief in voor bijzonder Nederlands klassiek talent.

Voor meer informatie: www.radio4.nl