Gemeente Brummen


Rekenkamercommissie Brummen presenteert onderzoek Wijk- en dorpsraden

(Oorspronkelijke publicatie datum: 12-09-2009)

De Rekenkamercommissie Brummen heeft op donderdagavond 10 september 2009 haar onderzoeksrapport over de wijk- en dorpsraden aangeboden aan de voorzitter van de gemeenteraad. De Rekenkamercommissie heeft onderzoek uitgevoerd naar de invloed en betrokkenheid van de wijk- en dorpsraden bij de ontwikkeling en uitvoering van het gemeentelijke beleid. De gemeente Brummen heeft in de nota doel, nut en de noodzaak van wijk- en dorpsraden beschreven wat zij van dit instrument verwacht. Deze nota is dan ook als vertrekpunt en basis voor het onderzoek gebruikt. Het onderzoek heeft als centrale onderzoeksvraag meegekregen: In hoeverre worden de doelen die met de inzet van de wijk- en dorpsraden worden beoogd, ook daadwerkelijk gehaald?. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zijn vertegenwoordigers van de gemeente én de wijk- en dorpsraden betrokken geweest bij het onderzoek.

Conclusie oonderzoeksrapport
De conclusie van de Rekenkamercommissie is dat de wijk- en dorpsraden verschillende bijdragen hebben gele-verd aan de doelen die worden beoogd. De toegevoegde waarde van dit instrument is hiermee ook helder. Het staat echter wel vast dat de ambities die zijn verwoord in de nota doel, nut en de noodzaak van wijk- en dorpsraden te hoog zijn vastgesteld. Een bijstelling van deze ambities is dan ook een belangrijke aanbeveling. Ook is gebleken dat de communicatie tussen de gemeente en de wijk- en dorpsraden verder kan worden verbeterd. Verder is het zaak dat de raden sneller om advies wordt gevraagd. In de praktijk blijkt dat er te weinig tijd is voor de wijk- en dorpsraden om adequaat te reageren. Daarbij komt dat het vaak om complexe onderwerpen gaat. Wat ook uit het onderzoek naar voren is gekomen is dat het voor de wijk- en dorpsraden moeilijk is om hun bezetting op peil te houden. Het is en blijft vrijwilligerswerk.

Aanbevelingen
De aanbevelingen van de Rekenkamercommissie zijn om de nota doel, nut en de noodzaak van wijk- en dorpsraden aan te passen. Het beste is om dat gezamenlijk te doen. De communicatie kan worden verbeterd door met vaste aanspreekpunten binnen de gemeente te gaan werken. Het proces rondom advisering kan worden verbeterd door hier in de beleidscyclus rekening mee te houden. Hier ligt overigens ook een rol voor de wijk- en dorpsraden door actiever te volgen (via bijvoorbeeld de gemeentelijke website) wat er allemaal speelt. De inhoudelijke adviesrol kan worden verbeterd door gezamenlijk te investeren in kennis en kunde van de leden. Hierbij kan ook de lokale welzijnsorganisatie worden ingezet.

Voor informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de voorzitter van de Rekenkamercommissie Brummen, de heer mr. drs. Eric Giesbers. Hij is te bereiken via de ambtelijke secretaris van de commissie, telefoonnummer (0575) 56 82 21. Hier kunt u ook het volledige rapport opvragen. Dit is overigens ook inz'n geheel na lezen op de pagina van de rekenkamercommissie elders op deze website www.brummen.nl.