Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 15 september 2009

Karel van der Toorn in `De stelling van ...': De universiteit bestaat niet

Gepubliceerd op 15 september 2009

`De universiteit bestaat niet'. Deze stelling poneert dr. Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA en de HvA, in de eerstvolgende editie van De stelling van ... op maandag 21 september.

Op 1 september kondigde minister Plasterk aan dat het huidige binaire stelsel voor hoger onderwijs wat hem betreft zijn beste tijd gehad heeft. Een commissie gaat onderzoeken welk ander stelsel beter geschikt is. Bestuursvoorzitter Van der Toorn beschouwt het plan in eerste instantie vooral als een bliksemafleider. Want met deze discussie gaat Plasterk de ware problematiek waar het hoger onderwijs mee kampt uit de weg.

Daarmee is niet gezegd dat een discussie over de toekomst van het stelsel nutteloos is. Integendeel. Door de enorme schaalvergroting die in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden in het hoger onderwijs is het karakter van het universitair onderwijs ongemerkt drastisch veranderd. Von Humboldt, grondlegger van de `moderne universiteiten', zou zich verbazen over de Nederlandse universiteit anno 2009. `De universiteit bestaat niet meer', concludeert Van der Toorn. Vervolgens beschrijft hij de contouren van een toekomstig stelsel. Eén belangrijke barrière moet nodig geslecht worden, betoogt hij: het enorme prestigeverschil tussen de huidige universiteit en hogeschool.

Over 'De stelling van ...'

De stelling van... is een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers en bestuurders zich - aan de hand van een door henzelf gekozen stelling - uitspreken over zowel de grondslagen als de grenzen van hun werk. Het gaat om actuele thema's. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van... is een initiatief van de UvA en academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

Tijd, locatie en deelname

De bijeenkomsten beginnen telkens om 17.00 uur. Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam.

De toegang is vrij. U dient zich van te voren aan te melden via spui25@uva.nl. U ontvangt géén bevestiging; u krijgt alleen bericht als de maximumcapaciteit van de zaal bereikt is.

Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma.

Verwijzingen

Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting