Gemeente Haaren


ontheffing op het stookverbod voor oktober 2009

Aanvraag ontheffing op het stookverbod voor oktober 2009

snoeihout stoken.jpg
Deze maand mag er weer gestookt worden. U moet daar wel ontheffing voor aanvragen.

Op grond van de Wet milieubeheer is het stoken van afval, dus ook snoeihout, verboden. Een gemeente mag onder strikte voorwaarden hiervan afwijken waardoor het mogelijk is om voor een aantal doelgroepen een ontheffing voor het stoken van snoeihout af te geven. De gemeente Haaren hanteert een ontheffingssysteem. De voorwaarden voor het mogen opstoken van snoeihout in het buitengebied vindt u bij de balie van het Front-Office van de afdeling Ruimtelijke Ordening (0411) 62 72 60. Bij deze balie kunt u het aanvraagformulier voor het verkrijgen van een ontheffing van het stookverbod opvragen.

Sinds 2008 zijn twee aanvullende voorwaarden toegevoegd:


1. Er mag alleen in de maanden MAART en OKTOBER worden gestookt;


2. De stookplaats moet minimaal 50 meter van de openbare weg zijn.

Drie doelgroepen

Een ontheffing van het stookverbod verlenen we uitsluitend aan de volgende drie doelgroepen:


1. Agrariërs

Het uitgangspunt voor het ontheffingsbeleid is om de aanleg van nieuw groen in het buitengebied niet te ontmoedigen en de verplichte aanplant, met als doel om gebouwen uit het zicht te houden, te stimuleren. Deze aanleg wordt uitgevoerd door agrariërs en wordt door ons wenselijk geacht. Het ontheffingsbeleid op het stookverbod geldt niet voor het verbranden van organische landbouwresten.


2. Burgers, wonend of een perceel in eigendom hebbend in het buitengebied

Voor snoeihout, afkomstig van erfbeplanting, kan een stookontheffing worden aangevraagd. Het gaat om percelen met erfbeplanting / houtwal en geen regulier snoeihout afkomstig van tuinen. Regulier snoeihout moet gewoon via de milieustraat en/of GFT-container afgevoerd worden.


3. Bedrijven en instellingen

Ontheffing van het stookverbod verlenen we uitsluitend aan bedrijven en instellingen die het snoeihout hebben verkregen uit het onderhoud van erfbeplanting. Voor bedrijven en instellingen worden alleen ontheffingen verleend indien het snoeihout afkomstig is uit erfbeplanting en niet afkomstig is uit bedrijfsmatige activiteiten.

Voor alle doelgroepen geldt dat het ontheffingsbeleid op het stookverbod alleen van toepassing is voor locaties die liggen in het buitengebied van de gemeente Haaren. Zie voor de begrenzing van de bebouwde kom en het buitengebied het betreffende bestemmingsplan.