Uitgeverij Bert Bakker

Aandacht voor Bankroet

Egbert Kalse & Daan van Lent - Bankroet

Een jaar geleden viel Lehman Brothers, op 15 september 2008. Een belangrijke gebeurtenis tijdens de financiële crisis. Vanwege dit feit willen wij u attent maken op het boek Bankroet van Egbert Kalse en Daan van Lent.
Het begon met huiseigenaren in Orange County, Californië die hun hypotheeklasten niet meer konden opbrengen. Drie jaar later is hun ellende uitgegroeid tot een economische crisis die miljoenen mensen in de wereld hun baan dreigt te kosten. Een crisis die jaren van wereldwijde economische voorspoed weer tenietdoet. In Bankroet beschrijven Kalse en Van Lent de oorzaken en gevolgen van de zwaarste economische crisis sinds de Grote Depressie. De auteurs spraken onder meer met minister van Financiën Bos, DNB-president Wellink en AFM-voorzitter Hoogervorst. Ook interviewden zij topbankiers van de Nederlandse banken, zakenbankiers in de City, Wall Street en in Dubai, en economen in Nederland en de VS. Bankroet duikt aan de hand van persoonlijke verhalen in de historie van 30 jaar ongereguleerd financieel kapitalisme. Kalse en Van Lent gaan op zoek naar de schuldigen van deze crisis en beschrijven hoe zij maatregelen moeten nemen om een crisis als deze te voorkomen. Ze analyseren hoe door die maatregelen alweer de zaadjes voor een nieuwe crisis gezaaid worden en blikken vooruit hoe het nu verder moet met het mondiale economische systeem waarin de machtsverhoudingen van West naar Oost verschuiven.
Egbert Kalse en Daan van Lent zijn financieel redacteur van NRC Handelsblad en hebben de kredietcrisis gevolgd sinds deze begin 2007 uitbrak.