Partij van de Arbeid

Europa aan de slag met PvdA-plan Iran

Het pleidooi van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer voor een verbod op de uitvoer van internetfilters naar Iran, heeft maandag algemene steun gekregen bij EU-beraad. Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen gaat het idee, waartoe PvdA-kamerlid Martijn van Dam onlangs een motie indiende, uitwerken.

Van Dam verzocht de regering in een motie begin juli om in EU-verband te pleiten voor een verbod op de levering van technologie voor internetfiltering aan Iran. Aanleiding was de constatering dat het Iraanse regime de controle op en het censureren van het internet had opgevoerd. De oppositie in Iran wordt daardoor ernstig beperkt in haar vrijheid van meningsuiting en vrijheid van pers.

De PvdA acht het niet wenselijk dat Europese bedrijven zoals Nokia en Siemens technologie voor filtering en controle van het internetverkeer leveren aan Iran. Verhagen heeft maandag aangegeven dat het uitgewerkte plan ertoe moet leiden dat de Iraanse bevolking vrij toegang krijgt tot internet.

De presidentsverkiezingen in Iran op 12 juni kende een bloedige nasleep. Massale betogingen werden met geweld neergeslagen. Na de bekendmaking dat de zittende president Ahmadinejad herkozen was, barstte kritiek van de oppositie los. Daarbij werd veelvuldig gebruik gemaakt van internet.