Ministerie van Economische Zaken

Begroting EZ 2010: op weg naar economisch herstel

15 september 2009 | persbericht | Maatschappelijke sectoren en ICT | Begroting 2009

De begroting 2010 staat voor het ministerie van Economische Zaken in het teken van economisch herstel. EZ richt zich op de beperking van de gevolgen van de crisis voor de Nederlandse economie en zorgt er tegelijkertijd voor dat Nederland een goede uitgangspositie heeft als er wereldwijd herstel optreedt.

De meest in het oog springende maatregelen die daarom worden genomen zijn:

* Versterken van de kredietverlening; om de kredietverlening voor MKB-ondernemers op gang te houden, blijft in 2010 de huidige verruiming van de Garantieregeling voor het MKB (BMKB) gehandhaafd. Het beschikbare budget is EUR 765 miljoen. Ook de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) voor grotere leningen blijft als crisismaatregel gelden. Verder worden in 2010 zo'n 1000 Microkredieten voor beginnende ondernemers verstrekt. Naast een lening van maximaal EUR 35.000 krijgen zij ook coaching.
* Extra middelen voor innovatie; in 2010 komt EUR 210 miljoen extra beschikbaar voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) waarmee het fiscaal aantrekkelijk blijft om te innoveren (totaal in 2010: EUR 700 miljoen). Ook wordt in 2010 het budget voor de Innovatieprestatiecontracten verhoogd met EUR 10 miljoen (totaal: EUR 20 miljoen) en wordt EUR 15 miljoen ingezet voor een uitbreiding van het innovatiekrediet (totaal: EUR 48 miljoen) voor duurzame innovatieprojecten bij grote bedrijven. Verder wordt EUR 100 miljoen ingezet in 2009 en 2010 om de hightech industrie (nano-elektronica, embedded systems, mechatronica, robotica en automotive) te stimuleren.

* Speciale regeling voor in dienst houden kenniswerkers; in samenwerking met OCW worden bedrijven die kampen met acute omzetdalingen geholpen met de kenniswerkersregeling van EUR 180 miljoen. De regeling zorgt ervoor dat ongeveer 2000 onderzoekers voor Nederlandse bedrijven behouden blijven en tijdelijk aan de slag kunnen bij publieke kennisinstellingen.
* Ontwikkeling elektrische auto; in samenwerking met V&W wordt EUR 65 miljoen extra geïnvesteerd in de ontwikkeling van de elektrische auto. Dit gebeurt onder meer door de productie te stimuleren, de aanschaf door overheden te bevorderen en de elektrische infrastructuur neer te zetten.

* Ontwikkeling windenergie; voor de verbetering van de infrastructuur van windenergie op zee zal EUR 15 miljoen extra in 2010 (in totaal EUR 2,4 miljard voor de periode van 2014 t/m 2029) naar verwachting leiden tot 500 MegaWatt extra. Dit komt bovenop de al geplande 450 MegaWatt. Daarnaast wordt de vergunningverlening voor wind op land verbeterd zodat dit kan verdubbelen tot 4000 MegaWatt vanaf 2011.

* Ondersteuning exportsector; om de exportsector te steunen, is met Financiën een faciliteit ingevoerd voor het verzekeren van exportkredieten. Hiermee kan maximaal voor EUR 1,5 miljard aan export worden verzekerd. Ook is de subsidieregeling Package4Growth ontwikkeld om deuren te helpen openen in landen waar de overheid veel invloed heeft op de marktordening, zoals China en India.
* Overige crisismaatregelen; EZ zet ook in op extra administratieve lastenreductie voor met name kleine bedrijven. Bijvoorbeeld door minder eisen te stellen bij aanbestedingen. Op energiegebied komt er daarnaast een ruimere financiering van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) via een opslag op het elektriciteitstarief.

Andere acties van de bewindslieden van EZ in 2010 zijn onder meer:
* Aantrekken (kennisintensieve) buitenlandse bedrijven; EZ probeert buitenlandse investeerders te interesseren voor vestiging in Nederland. Zij worden geholpen met onder meer (fiscaal) advies en actieve bemiddeling. Inzet is om in 2010 voor 500 miljoen euro aan buitenlandse investeringen aan te trekken. Dit moet zorgen voor zo'n 2500 extra arbeidsplaatsen.

* Veilig ondernemen; met de regeling Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB) wordt geïnvesteerd in de veiligheid van ondernemers. Ongeveer 4000 ondernemers zullen gebruik gaan maken van EUR 11,5 miljoen die beschikbaar is voor onder meer veiligheidsscans en investeringen in veiliger winkels.

* Meer snel groeiende bedrijven; de Groeiversneller, die zorgt voor kennis, coaching en expertise binnen ondernemingen, gaat in 2010 met twee groepen van ongeveer 50 bedrijven het tweede jaar in. In vijf jaar tijd moeten 80 tot 100 bedrijven met een jaaromzet van enkele miljoenen zijn doorgegroeid naar een jaaromzet van EUR 20 miljoen.

* Sterke regio's; met het programma Pieken in de Delta en de Europese structuurfondsen wordt in 2010 naar verwachting voor EUR
1,1 miljard aan (economische) investeringen in de regio mogelijk gemaakt. Daarbij zijn ongeveer 1890 regionale partijen betrokken.
* Herstructurering bedrijventerreinen; tussen 2009 en 2013 wordt 6500 hectare bedrijventerrein geherstructureerd. In 2010 worden vijf pilotprojecten ('Noordanuspilots') afgerond en geëvalueerd. Deze dienen als voorbeeld om te laten zien hoe de herstructurering van bedrijventerreinen werkt.

* Sterke consumentenbescherming: EZ bouwt ook in 2010 voort op het in gang gezette beleid om de consument beter te beschermen, bijvoorbeeld door het transparanter maken van tarieven. De aanpak van 0900-nummers, het bel-me-niet-register en malafide ringtone bedrijven wordt gecontinueerd. Ook krijgt de Consumentenautoriteit extra bevoegdheden om al tijdens een onderzoek wangedrag van bedrijven aan te pakken met een voorlopige dwangsom.
* Stopcontact op zee en energie-innovaties; in 2010 wordt verder gewerkt aan het verbinden van de Noordzee-windparken met het stroomnet in Noordwest-Europa. Ook worden de in 2009 opgestelde innovatieprogramma's energie uitgevoerd. EZ richt zich daarbij op industriële energiebesparing en duurzame energie. De programma's zijn onderdeel van de Innovatieagenda Energie waarvoor in totaal EUR 438 miljoen beschikbaar is gesteld.

* Nederland als gasrotonde; om Nederland te ontwikkelen tot een belangrijke gasrotonde wordt onder meer gewerkt aan verdere commerciële en juridische integratie van de Noordwest-Europese energiemarkt en meer (buitenlandse) investeringen in de gasinfrastructuur, bijvoorbeeld LNG-installaties. Ook verschijnt een Gasrotonde-programma.

* Ontwikkelingen op de telecommarkt; begin 2010 worden extra frequenties (2.6 Ghz) voor mobiele communicatie uitgegeven. Dit moet leiden tot meer concurrentie en nieuwe en betere diensten voor de consument. In 2015 moet in 80% van Nederland digitale radio te ontvangen zijn via de ether.

Meer informatie:

* Eerste Woordvoerder minister: Job Frieszo (06-51496316)
* Woordvoerder minister Economische Politiek en Innovatie: Marian Bestelink (06-51285619)

* Woordvoerder minister Energie: Jan van Diepen (06-53415202)
* Woordvoerder minister Ondernemen en Buitenlandse Economische Betrekkingen: Hans van der Vlies (06-52098696)
* Eerste Woordvoerder staatssecretaris: Aletta Bos (0653674514)
* Woordvoerder staatssecretaris Telecom-, post-, consumentenbeleid en adm. lasten: Edwin van Scherrenburg (06-15028924)
* Woordvoerder staatssecretaris Buitenlandse Economische Betrekkingen en Ondernemen en Innovatie: Ruud Stevens (06
-46152406)

Achtergrondinformatie over de begroting: www.ez.nl

Verwante informatie


* Maatschappelijke sectoren en ICT

* Begroting 2009