MKB-Nederland


10 september 2009 Nieuws
Krimp van werkgelegenheid in het mkb

Onderzoek van het EIM, uitgevoerd in opdracht van MKB-Nederland, laat een verlies van 67.000 banen dit jaar in het mkb zien. Een krimp van
1,5 procent van de werkgelegenheid. In 2010 stijgt dit percentage zelfs naar 4,75 procent, wat een verlies van 135.000 banen met zich meebrengt. Verklaring is het achterblijven van de arbeidsproductiviteit bij de loonontwikkeling.

Het rapport van het EIM geeft een overzicht van de ervaringen en verwachtingen van mkb-ondernemers in de komende tijd. Zij blijken negatiever over de eigen verkopen op korte termijn en de continuïteit van leveranciers en klanten. Het aantal ondernemers dat denkt te slagen in het aantrekken van kapitaal is afgenomen, van 69 procent in maart naar 58 procent nu. En dat terwijl de behoefte naar financiering in dezelfde periode is toegenomen van 14 naar 24 procent.

MKB-Nederland vreest dat de arbeidsmarkt de grootste klap nog krijgt. De arbeidsproductiviteit van werknemers stagneert sterk ten opzichte van de loonontwikkeling. In een interview met Het Financieele Dagblad (10-09-09) laat voorzitter Loek Hermans weten dat vakbonden dan ook niet met hogere looneisen moeten komen. Hogere lonen leiden tot minder arbeidsplekken.

Toch is de stemming niet alleen maar somber. Ondernemers hebben een positievere houding ten opzichte van de eigen continuïteit, het algemene economische klimaat en de werkgelegenheid. Daarnaast is meer aandacht naar innovatie op het gebied van interne bedrijfsprocessen gegaan.